Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Kredit


Hva er kredit?

Når du fører regnskapet ditt, gjør du dette både på venstre og høyre side av kontoene. Du er kanskje godt klar over hva sidene heter, men dersom du er i tvil så heter de henholdsvis debet og kredit. Når du fører noe kredit, fører du altså noe på høyre side av kontoen. Kredit har to forskjellige virkninger, avhengig av om du fører i balansen eller på resultatet. Denne artikkelen forklarer hva det vil si når du fører noe kredit i regnskapet ditt.

Kredit i balansen

Når du fører noe kredit i balansen, betyr dette en reduksjon av eiendeler eller økning av gjeld. For eksempel så fører du kredit mot bankkontoen i balansen når du har betalt for varer til bedriften din. Du fører også kredit mot gjeldskontoen i balansen når du har tatt opp et lån.

Kredit i resultatet

Det å føre noe kredit i resultatet gir ikke samme effekt som å føre kredit på balansen. Når du fører kredit i resultatet, så betyr dette økning av inntekter og dermed økning av penger i balansen. Husk prinsippet om dobbelt bokholderi: en transaksjon skal minst ha ett bilag mot debet, ett mot kredit og sidene skal gå i null. Når bedriften din nå har fått inntekter, har du økt bankkontoen i balansen gjennom å føre denne debet. Da gjenstår ett alternativ for føringen på resultatet, nemlig kredit mot salgsinntektskontoen. Forholdet mellom disse to kan virke ulogisk i starten, men så fort du har lært det blir det omtrent som å sykle.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer