Regnskapsordbok

Debet


Hva er debet?

Når du fører regnskapet ditt, gjør du dette både på venstre og høyre side av kontoene. Du er kanskje godt klar over hva sidene heter, men dersom du er i tvil så heter de henholdsvis debet og kredit. Når du fører noe debet, fører du altså noe på venstre side av kontoen. Debet har to forskjellige virkninger, avhengig av om du fører i balansen eller på resultatet. Denne artikkelen forklarer hva det vil si når du fører noe debet i regnskapet ditt.

Debet i balansen

Når du fører noe debet i balansen, betyr dette en økning av eiendeler eller reduksjon av gjeld. For eksempel så fører du debet mot bankkontoen i balansen når du har fått betalt for noe du har solgt. Du fører også debet mot gjeldskontoen i balansen når du har betalt avdrag på et lån.

Debet i resultatet

Det å føre noe debet i resultatet krever litt omvendt logikk. Når du fører debet i resultatet, så betyr dette økning av kostnader og dermed reduksjon av penger i balansen. Husk prinsippet om dobbelt bokholderi: en transaksjon skal minst ha ett bilag mot debet, ett mot kredit og sidene skal gå i null. Når du nå har kjøpt noe til bedriften din, har du redusert bankkontoen i balansen gjennom å føre denne kredit. Da gjenstår ett alternativ for føringen på resultatet, nemlig debet mot kostnadskontoen. Forholdet mellom disse to kan som nevnt virke ulogisk i starten, men så fort du har lært det blir det omtrent som å sykle.

© 2022 Luca Labs AS.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer