Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Diettpenger


Hva er diettpenger?

Diettpenger er en kompensasjon for utgifter en ansatt har til mat og drikke mens den ansatte er på jobbreise. De fleste bedrifter dekker den ansattes faktiske utgifter, men diettpenger er heller ikke uvanlig.

Dette er forskjellen:

  • Faktiske utgifter - den ansatte får dekket kostnadene mot å fremlegge kvittering
  • Diettpenger - den ansatte får en viss sum per dag som skal dekke diettkostnadene, og kan dermed gå både i pluss og minus, samt trenger ikke ta vare på kvitteringene
Se vår korte forklaring på hva diettpenger er

Skatt på diettpenger

Det er også en skattemessig forskjell på utgiftsdekning og diettpenger. Faktiske utgifter i forbindelse med reise kan dekkes skattefritt, det vil si den ansatte må ikke betale skatt når utgiftene tilbakebetales fra arbeidsgiveren.

Diettpenger kan derimot føre til at den ansatte må betale skatt av deler av beløpet. Dette avgjøres av Skattedirektoratets satser og reiseregler. Er diettpengene innenfor satsene blir det ingen skatt. Er summen høyere enn satsene må den ansatte skatte av differansen.

Hos Altinn finner du en oppdatert og god gjennomgang av lover, regler og satser.

Ikke diettpenger til deg som driver ENK

Du kan ikke være ansatt i ditt eget enkeltpersonforetak, og kan derfor heller ikke gi deg selv diettpenger. Ordningen er kun for ansatte.

Du vil likevel få fradrag for kostnader som er knyttet til diett (mat og drikke) og overnatting. Dette også i forhold til de til enhver tid gjeldende satsene.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer