Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Midlertidige forskjeller


Hva er midlertidige forskjeller?

Midlertidige forskjeller er forskjellen mellom regnskapsmessige og skattemessige verdier. Et typisk eksempel på når midlertidige forskjeller oppstår er når bedriften foretar avskrivninger.

Eksempel:

  • Bedriften kjøper en varebil
  • Kjøpet og avskrivningen av varebilen gir rett til fradrag både i regnskapet og i skattemeldingen
  • Lengden på avskrivningen og fordelingen av avskrivningsbeløpene fremover i tid blir imidlertid ikke de samme i regnskapet og i skattemeldingen
  • Forskjellene er midlertidige fordi til slutt, når varebilen er fullt avskrevet, ender bedriften opp med lik sum både skattemessig og regnskapsmessig

Regnskapsmessige avskrivninger

En regnskapsmessig avskrivning foretas i selve regnskapet. Dette vil på sin side få innvirkning på selskapets resultat som skal oppgis i årsregnskapet.

Avskrivningsperioden baseres på hvor lenge bedriften forventer at objektet skal være i bruk, det vil si levetiden. For eksempel blir en varebil, en maskin eller andre mer varige driftsmidler ofte avskrevet over 5 til 10 år.

Skattemessige avskrivninger

Skattemessige avskrivninger brukes for å beregne skatt, og oppgis i skattemeldingen og næringsspesifikasjonen. Her bestemmer ikke bedriften selv beløpene, slik du gjør når du velger avskrivningsperiode i regnskapet, men må følge avskrivningssatsene som er fastsatt av myndighetene. Derav oppstår altså de såkalte midlertidige forskjellene.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer