Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Tingsinnskudd


Hva er tinginnskudd?

Tinginnskudd betyr at du bruker en eller flere gjenstander som har en verdi som aksjekapital i et aksjeselskap. Når du starter et aksjeselskap må du egentlig betale inn minst 30 000 kroner i aksjekapital til selskapets bankkonto som kontantinnskudd - eller du kan erstatte deler eller hele beløpet med gjenstander som har en tilsvarende verdi. Da snakker vi om tinginnskudd.

Du kan bruke tinginnskudd både når du starter et aksjeselskap, eller senere under en kapitalforhøyelse.

Gjenstander som kan brukes til tinginnskudd kan f.eks. være en datamaskin, varer som du kan videreselge, eller ølbryggingsutstyr - men det må passe til den type virksomheten som du holder på med.

Det følger med en del ekstraregler om du velger tinginnskudd, og du burde tenke deg godt om før du velger tinginnskudd.

Aksjeloven om tinginnskudd

Det er aksjelovens § 2 som regulerer tinginnskudd ved stiftelse og § 10 som regulerer tinginnskudd ved en senere kapitalforhøyelse.

Dersom selskapet skal bruke tinginnskudd ved stiftelse, så må dette komme fram i stiftelsesdokumentet. Skal selskapet bruke tinginnskudd ved en senere kapitalforhøyelse, så må det komme fram av den tilhørende generalforsamlingsprotokollen.

Aksjeloven legger stor vekt på å sikre at tinginnskuddet virkelig er verdt det den utgir seg for å være verdt. Derfor må selskapet dokumentere

  • at den som leverer gjenstanden(e) faktisk eier den
  • at gjenstanden(e) har den verdien som den verdsettes til
  • hvilke prinsipper som ble lagt til grunn for verdivurderingen.

Du må utarbeide en redegjørelse fra eierne, og vanligvis må du involvere en revisor og evt. en takstmann i dette.

Tinginnskudd - er det lurt?

Vi mener at du burde unngå å bruke tinginnskudd. Det kan virke fristende å starte et AS “uten penger”, men så enkelt er det dessverre ikke.

  1. Du bruker mer tid og får ekstrakostnader: Du må dokumentere og få bekreftet at tinginnskuddet er like verdifult som du sier den er og at du eier det. Etter all erfaring blir det mer papirarbeid og langt flere muligheter til å gjøre feil enn ved et vanlig kontantinnskudd (altså penger).
  2. Du kan få lengre saksbehandlingstid hos Brønnøysundregistrene. De enklere registreringene av kontantinnskudd går rett og slett raskere gjennom.
  3. Du vil trenge penger i selskapet uansett. Det koster litt å drive et aksjeselskap - om det er stiftelsesgebyret fra Brønnøysundregistrene, design av et logo, en telefonregning, mat til et kundemøte, osv - det er veldig lurt å ha cash i selskapet til å betale noen utgifter.
  4. Til sist: Husk at det som har blitt med som tinginnskudd nå eies av aksjeselskapet, og du som privatperson kan ikke lenger gjøre hva du vil med det.

Vi mener derfor at det er mye bedre å bruke vanlig kontantinnskudd - altså å betale inn penger.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer