Dette koster en regnskapsfører for små AS og ENK – Priser per 2022

Ben Fischer

Tar ca 5 minutter å lese

Å spørre hva en regnskapsfører koster er omtrent som å spørre om hvor langt inn i skogen du kan gå. Vel, det kommer an på skogens størrelse og hvor langt du orker å gå. Likevel kan vi si noe relativt fornuftig om kostnadene dersom vi baserer oss på kjente faktorer som timepris, bilagsmengde og gjennomsnittskostnader.

Det viktigste først!

Nei, vi er ikke blant de som påstår at du ikke trenger regnskapsfører, eller at du kan gjøre absolutt alt selv. Tvert imot mener vi bestemt at du bør alltid vurdere å rådføre deg med en fagperson når du er i tvil. Det er viktig å overholde bokføringsplikten, og feil i regnskapet kan koste deg dyrt i form av både tid og penger.

Samtidig er det åpenbart at jo mer du fikser selv, desto lavere kostnader får du for regnskapsføringen. Og, det er veldig mye de fleste greier fint å gjøre selv hvis de har et brukervennlig regnskapsprogram.

I Luca Regnskap kan du få hjelp fra autorisert regnskapsfører inne i programmet via chat. Du betaler til regnskapsføreren kun for den tiden dere bruker. Dette er en suveren løsning for de som ikke har en varig avtale med et regnskapsbyrå.
Bestemt deg for å spare pengene, og heller føre regnskapet selv? Da bør du sette deg inn i de 10 viktigste tingene alle bør vite om bokføring.

Gjennomsnittspriser for regnskapsfører

Før vi ser på faktorene som påvirker kostnadene kan vi titte på noen typiske eksempler. Dette er omtrentlig de prisene norske regnskapsførere opererer med.

Regnskapstjenester Cirka pris
Etableringskostnad 2 500 kr – 5 000 kr
Timepris 600 kr – 1 500 kr
Regnskapsføring per bilag 40 kr – 120 kr
Føring av lønn per ansatt 150 kr – 400 kr
Mva 6 ganger per år 2 000 kr – 4 000 kr
Årsregnskap 1 gang per år 3 000 kr – 5 000 kr
Skattemelding 1 gang per år 3 000 kr – 5 000 kr

Variasjonene er som du ser store, og de kommer ikke bare an på hvor dyr regnskapsfører du velger. For eksempel vil kostnaden per bilag komme veldig an på antallet. Jo færre bilag, desto høyere er som regel prisen per stykk.

Totalkostnadene per år blir da omtrentlig slik:

Foretak Bilag per år Cirka kostnad per år
AS (1 ansatt) 400 bilag 30 000 kr til 60 000 kr
AS (2-5 ansatte) 700 bilag 60 000 kr til 110 000 kr
ENK (hobbyvirksomhet) 100 bilag 10 000 kr – 20 000 kr
ENK (næringsvirksomhet) 300 bilag 20 000 kr til 50 000 kr

De fleste småbedrifter kan regne med at den årlige kostnaden vil ligge i dette sjiktet. Samtidig finnes det både småbedrifter som betaler mye mer, og bedrifter som slipper rimeligere unna prisene du ser her.

Lovverket sier at du som er næringsdrivende plikter å følge bokføringsreglene. Regnskapsføringen kan imidlertid gjøres av hvem som helst så lenge reglene følges. I praksis kommer de fleste småbedrifter veldig langt hvis de har et brukervennlig og norsk regnskapsprogram.

Forskjellen på fastpris og timepris

Fastpris betyr at regnskapsførere beregner omtrent hvor mange timer de må bruke på kunden. Dette ganger de opp med timeprisen de opererer med, og tar med litt slingringsmonn. Jo mer kompleks driften i foretaket er, desto større slingringsmonn.

Timepris betyr akkurat det ordet tilsier – de starter og stopper klokka hver gang de sysler med regnskapet ditt.

Regnskapsbyråene er dyrere for småbedrifter

Du blir mest fornøyd med utgiftene til regnskapsføringen når de er null, det vil si du gjør alt selv. Den nest beste løsningen er når du gjør så mye du orker og klarer. Hjelp fra en profesjonell regnskapsfører trenger ikke koste mange kronene hvis du har det meste på stell.

Regnskapsførere gjør mye mer arbeid enn mange er klar over. De har plikt til å dokumentere arbeidet de utfører, noe du slipper når du fører regnskapet selv. De avstemmer også fortløpende, mens du kanskje avstemmer kun én gang i blant. Derfor kan antall timer de bruker være betydelig høyere enn du selv ville brukt.

Hvis bedriften i tillegg er liten, med et lavt antall bilag, lønnsføringer, og så videre, så vil dette gi større utslag. Derfor kan vi si at målt per arbeidsstykke som regnskapsføreren må utføre, vil småbedriftene ofte måtte betale mer enn de store.

Andre forhold som påvirker kostnaden for regnskapsfører

Enten du har en fastprisavtale eller betaler per time/bilag vil totalkostnaden påvirkes av mange faktorer. Regnskapsføreren er naturligvis ikke spesielt glad i å måtte jobbe mer enn du betaler for. Derfor foretar de som regel en individuell vurdering i forhold til aktiviteten i foretaket ditt.

  • Betaler du Mva? Det betyr mer mikkmakk for regnskapsføreren.
  • Hvor mange ansatte har du og hvordan lønnes de? Fastlønn er mindre tidkrevende enn beregning av for eksempel provisjon.
  • Driver du ENK eller AS? Forholdet mellom et ENK og myndighetene er som regel enklere enn for et AS.
  • Har du transaksjoner med utlandet? Alt av betalinger over grensen betyr merarbeid.
  • Hvor mange bankkontoer må regnskapsføreren forholde seg til?
  • I tillegg kan det være bransjemessige hensyn som gjør jobben enklere eller mer komplisert for regnskapsføreren.

Alle slike faktorer vil påvirke hva du ender opp med å betale, enten arbeidet utføres på timer eller til fastpris.

Hva er beste løsning for småbedrifter?

Små AS og ENK kan normalt føre hele regnskapet selv (du finner flere nyttige artikler om regnskapsføring her), men med en fagperson tilgjengelig dersom behovet oppstår. Behovet er da som regel i forbindelse med slikt som Mva-rapporter, skattemelding og årsoppgjør.

Når du selv står for bokføringen får du verdifull innsikt i selskapets økonomi, og du sparer sannsynligvis mye penger. De pengene kan være kritiske for å få økt omsetningen, for eksempel til utstyr eller markedsføring. Egen avtale med regnskapsfører blir som regel mer aktuelt når det ikke lønner seg lenger å gjøre jobben selv.

Oppstart & Etablering

Tips og triks om det å starte opp

Markedsføring, salg og vekst

Du må selge for å tjene penger

Regnskap & Rapportering

Før regnskap og myndighetsrapportering effektivt

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer