Start ENK steg for steg: Guide for etablering av enkeltpersonforetak

Ben Fischer

Tar ca 15 minutter å lese

Her får du all info du trenger for å starte enkeltpersonforetak (ENK). Denne typen virksomhet har mange fordeler, men også noen fallgruver du må være oppmerksom på. Vi går igjennom hele sulamitten, med enkle forklaringer og eksempler. Guiden viser deg også hvordan du raskt får registrert foretaket i Altinn.

Hva er et enkeltpersonforetak?

ENK er forkortelsen for enkeltpersonforetak. Tidligere ble selskapsformen kalt enkeltmannsforetak. I 2020 og 2021 ble det til sammen startet omtrent 125 000 nye virksomheter i Norge. Av disse var cirka 68 000 enkeltpersonforetak, det vil si mer enn 50%.

Hvorfor er ENK en så populær organisasjonsform?

  • Det går raskt å starte ENK
  • Ingen krav til aksjekapital
  • Du har 100% kontroll på bedriften
  • Alt overskudd er ditt
  • Det er færre formelle krav til et ENK enn til et AS

Noen av fordelene med et ENK har også en bakside. Vi skal se på alle disse, slik at du kan vurdere risikoen i forhold til den type virksomhet du skal drive med.

Starte ENK eller AS?

Det mest nærliggende alternativet til å starte ENK er å starte AS. De tre kanskje viktigste spørsmålene du bør stille deg er følgende:

  1. Skal du leve av virksomheten? De fleste som har hovedinntekten sin fra egen virksomhet bør drive som AS.
  2. Er virksomheten kun en ekstrainntekt? Hvis hovedinntekten din kommer fra en annen jobb er det sannsynligvis best å ta ekstrainntekten via et ENK.
  3. Skal du drive selskapet helt alene, eller får du behov for mer enn ett klokt hode? Hvis flere er involvert er AS som regel den beste løsningen.

Kom du frem til at du egentlig trenger et aksjeselskap? I så fall bør du ta en titt på Snarveien - vår gratistjeneste for deg som skal starte AS raskt og problemfritt.

Krav for å starte ENK: Du må drive med næringsvirksomhet

For å starte ENK må det du driver med kunne defineres som næringsvirksomhet. Alternativet er hobbyvirksomhet, noe som ikke krever at du har et registrert foretak.

Vilkår for å kalle driften næringsvirksomhet:

  • Bedriften drives for egen regning
  • Det er en viss aktivitet i bedriften
  • Aktiviteten har et visst omfang
  • Driften er egnet til å gå med overskudd

Som du ser er vilkårene ganske vage. I korte trekk kunne det vært sagt slik: Du driver næringsvirksomhet hvis du selger varer eller tjenester for å få en nettoinntekt, og når salgene dine er gjentagende.

Eksempel:

  • Hobbyvirksomhet - Du strikker en flott genser. En venn av deg liker genseren og kjøper den for et par tusen kroner.
  • Næringsvirksomhet – Du strikker mange gensere og selger de med overskudd. Planen er å fortsette med strikkingen og salget.

Andre krav for å starte enkeltpersonforetak

I tillegg til at du må drive næringsvirksomhet, må også disse kravene oppfylles:

  • Alder: Du må ha fylt 18 år for å starte ENK. Du kan etablere foretaket dersom du er over 15 år, men da må du ha tillatelse fra foreldre, verge eller Statsforvalteren.
  • Adresse: Ditt enkeltpersonforetak må ha en fysisk norsk forretningsadresse (gate/vei, husnummer, postnummer og sted). Postboksadresse godtas ikke.
  • Statsborgerskap: Du må enten være norsk statsborger, eller ha gyldig oppholdstillatelse i Norge.

Pris for å starte enkeltpersonforetak

I utgangspunktet koster det ikke en smule å starte enkeltpersonforetak. Selv ikke penger til porto, så lenge du registrerer selskapet i enhetsregisteret på nett.

Men, hvis ditt enkeltpersonforetak skal drive næringsvirksomhet må du registrere det i Foretaksregisteret, og da må du betale et gebyr.

Gebyr for registrering i Foretaksregisteret:

  • Registrering på nett – 2 250 kroner
  • Send inn papirskjema – 2 832 kroner

Hvor lang tid tar det å starte ENK?

Det tar neppe mer enn 10 minutter å sende inn Samordnet registermelding. Dette er skjemaet som brukes for å starte ENK eller andre typer bedrifter og organisasjoner i Norge.

Vanligvis blir et ENK godkjent i løpet av noen få dager, men det kan også gå inntil et par uker dersom pågangen i Brønnøysundregistrene er stor. Du får organisasjonsnummer sendt til innboksen din i Altinn.

Se lenger ned i artikkelen om hvordan du sender inn Samordnet registermelding.

Enhetsregisteret - Alle ENK registreres her

Når du sender inn skjemaet Samordnet registermelding blir enkeltpersonforetaket ditt registrert i Enhetsregisteret. Det er her du får tildelt organisasjonsnummer. Registeret har oversikt over alle norske private og statlige foretak.

Registrering i Enhetsregisteret er gratis.

Når må enkeltpersonforetak registreres i Brønnøysundregisteret?

Foretaksregisteret er en del av Brønnøysundregistrene. Der holder myndighetene oversikt over alle norske og utenlandske selskap som driver med næringsvirksomhet på norsk territorium.

Disse plikter å stå registrert i Foretaksregisteret:

  • Enkeltpersonforetak som videreselger varer de selv har kjøpt inn. For eksempel de fleste butikker.
  • ENK som har mer enn fem ansatte.
  • Hvis du har et varelager du stiller som sikkerhet (pant).

Disse plikter ikke å stå registrert i Foretaksregisteret:

  • Selskap som selv produserer varen eller tjenesten de selger, for eksempel psykologer og konsulenter.
Mange ENK selger både tjenester de selv produserer og varer de kjøper inn for videresalg. For eksempel en frisør som også selger hårgele og shampo. Da skal enkeltpersonforetaket stå registrert i Foretaksregisteret.

Det kan være en god idé å registrere ditt enkeltpersonforetak i Foretaksregisteret (du har registreringsrett), selv om du ikke plikter å gjøre dette. Alle som står i dette registeret har nemlig vern av foretaksnavn. Så lenge du er registrert kan ikke andre selskap knabbe navnet på bedriften din.

I tillegg kan det virke mer seriøst overfor kundene dine at bedriften er registrert i Foretaksregisteret.

Merverdiavgiftsregisteret – ENK med høy nok omsetting

Videoen viser hvordan du enkelt holder orden på momsen og innsending av de periodevise mva-meldingene i Luca Regnskap.

For næringsdrivende er merverdiavgift (mva) ingen reell kostnad, men en skatt som foretakene må kreve inn på vegne av staten.

Når ditt ENK omsetter for mer enn 50 000 kroner i løpet av en periode på 12 måneder, plikter du å registrere bedriften i Mva-registeret.

Da må du:

  • Fakturere med mva
  • Betale mva for varer og tjenester du kjøper fra bedriften i Norge
  • Beregne mva for varer du eventuelt importerer fra andre land
  • Sende mva-melding til Skatteetaten 6 ganger i året

Forskjellen mellom utgående mva (det du fakturerer) og inngående mva (det du selv betaler) skal gjøres opp med Skatteetaten. Skylder du mva må du betale. Har du betalt mer mva enn mva på dine egne faktura, får du tilbake differansen.

For å registrere deg i mva-registeret må du allerede ha et organisasjonsnummer. Det er også ganske spesifikke regler for når du skal gjøre dette.

NB! Du kan søke om å få levere mva-melding kun én gang i året. I så fall må du først ha stått i registeret i minst 12 måneder, og du må ha levert alle mva-meldingene riktig og i tide. I tillegg må omsetningen din de siste 12 månedene være under 1 million kroner.

I Luca Regnskap får du hjelp til å levere mva-meldingene, og du får påminnelser slik at det blir gjort i tide.

Regnskapsføring og bokføringsplikt for ENK

Alt som har med regnskapsføring og bokføring for ENK kan virke litt forvirrende. Her er det flere begrep som du må forstå forskjellen på.

  • Bokføring – Registrering av bilag. Det vil i praksis si ta vare på kvitteringer og fakturaer som går inn og ut, samt registrere disse slik at de ikke kan endres senere.
  • Regnskap – En systematisk registrering av inntekter, kostnader, eiendeler og gjeld. Bokføringen din er en del av regnskapet.
  • Bokføringsplikt – De fleste ENK har bokføringsplikt. Det betyr at du må føre regnskap i henhold til bokføringsreglene.
  • Regnskapsplikt – De fleste ENK har ikke regnskapsplikt mens alle AS har denne plikten. Regnskapsplikt betyr at bedriften må utarbeide et årsregnskap som godkjennes av generalforsamlingen. For å bli regnskapspliktig må et ENK ha verdier på over 20 millioner kroner, eller ha ansatte som utgjør minimum 20 årsverk.
  • Næringsoppgave/næringsspesifikasjon – De fleste ENK må sende inn en næringsspesifikasjon (dette skjemaet har erstattet den gamle næringsoppgaven). Spesifikasjonen leveres sammen med den personlige skattemeldingen (selvangivelsen).

Som du ser har de fleste enkeltpersonforetak bokføringsplikt, men ikke regnskapsplikt. Det betyr at foretaket må føre regnskap, levere skattemelding og næringsspesifikasjon, men slipper altså å måtte levere årsregnskap i tillegg.

Regnskapsprogram for ENK

Alle som skal starte ENK bør føre regnskap fra første dag av, selv om forventet årsomsetting er under 50 000 kroner. Da blir det mye enklere når du skal levere skattemelding og næringsspesifikasjon. I tillegg har du alt på det tørre dersom Skatteetaten ber om dokumentasjon.

Det er som regel ikke noe problem å føre regnskapet selv hvis du ikke vil bruke penger på regnskapsfører. I så fall bør du skaffe et egnet program til dette. Da er du sikker på at du overholder bokføringsplikten din. Dermed er det lavere risiko for en økonomisk og administrativ smell hvis du får bokettersyn.

En av de viktigste funksjonene i Luca Regnskap er muligheten til å få hjelp fra regnskapsfører. Det kan dukke opp tvilstilfeller, og da er det gull verdt å få assistanse fra en fagperson.

Apropos orden i sysakene! Ikke gjør den tabben at du blander din egen og bedriftens økonomi. Hvis du skal starte ENK bør du også skaffe deg en bedriftskonto. Husk å velge riktig bank!

Fritak fra bokføringsplikten - regler for enkeltpersonforetak

Vil du helst slippe bokføringsplikten? Da må du sørge for dette:

  • Omsett for mindre enn 50 000 kroner i året
  • Ha et ENK som ikke plikter å stå registrert i MVA-registeret

Det finnes unntak her for enkelte typer virksomheter.

Husk at uansett må du kunne dokumentere inntektene du får fra foretaket, det vil si ta vare på alle salgsdokumenter i henhold til bokføringsreglene.

Årsavslutning for ENK

Et enkeltpersonforetak som omsetter for mer enn 50 000 kroner må levere næringsspesifikasjon (tidligere Næringsoppgave 1). Dette sendes inn én gang i året som vedlegg til den personlige skattemeldingen.

Næringsspesifikasjonen kan fylles ut manuelt, men det enkleste er å la et dugelig regnskapsprogram gjøre jobben. Alle de nødvendige opplysningene hentes da fra programmet.

I Luca Regnskap gjør du dette på 1-2-3:

  1. Avslutt og lukk regnskapet
  2. Fyll inn næringsspesifikasjon og se over skattemeldingen
  3. Send inn til Skatteetaten rett fra Luca

En av de største fordelene ved å ta årsavslutningen i Luca er at systemet er integrert med både Skatteetaten og Altinn. Skatteetaten validerer alle tall før du sender inn skattemeldingen og næringsspesifikasjonen. Dette gjør at prosessen blir mye enklere, eventuelle feil oppdages underveis, og du slipper å måtte foreta tidkrevende rettinger i etterkant.

Har enkeltpersonforetaket ditt regnskapsplikt? I så fall skal du levere Næringsspesifikasjon sammen med skattemeldingen.

Før du registrerer ENK i Altinn

Før du begynner å fylle ut skjemaet Samordnet registermelding bør du bruke noen minutter på å velge navn på foretaket. I tillegg må du ha klart for deg hva du skal drive med.

  • Navnet på et ENK må inneholde etternavnet på deg som driver foretaket.
  • Etternavnet må brukes identisk med slik det er skrevet i Folkeregisteret.
  • Navnet skal også vise korrekt betegnelse på foretaket dersom du inkluderer dette.

Du kan for eksempel velge ett av disse tre forslagene hvis du heter Gerd Hansen og skal selge shampo i en nettbutikk:

  • Gerd Hansen ENK
  • Hansen Nettbutikk ENK
  • Hansen Shampo ENK

Hansen Sykkelservice ENK vil derimot ikke bli godtatt. Gerd opplyste at hun skal selge hårpleieprodukter da hun registrerte foretaket - ikke at hun skal reparere sykler.

Brønnøysundregistrenes hjemmesider har en god guide for hvordan du velger navn på bedriften din.

Beskrivelse på hva du skal selge

Du må beskrive hvilke varer eller tjenester du skal selge, hvordan de skal selges, og helst så presist som mulig. Informasjonen du oppgir brukes til å gi riktig næringskode til foretaket ditt.

For eksempel:

  • Salg av hårpleieprodukter i egen nettbutikk

Registrering av enkeltpersonforetak i Altinn

Selve registreringen er ikke komplisert, men vi nevner likevel et par punkter du kan være oppmerksom på.

  • Registrering i Foretaksregisteret: Dette kan gjøres når du fyller ut skjemaet Samordnet registermelding. Husk gebyret på 2 250 kroner (kan betales online med bankkort).
  • MVA-registrering: Dette er noe du eventuelt kommer til å gjøre senere.

Gå til skjemaet Samordnet registermelding i Altinn.

Samordnet registreringsmelding brukes til flere registreringer, og noen av spørsmålene er vanligvis ikke relevant for et ENK. Du får gode forklaringer underveis. Hvis du er i tvil kan du bruke hjelpefunksjonen i skjemaet.

Dette er de 14 stegene du må igjennom:

  1. Velg registrere ny virksomhet.
  2. Velg enkeltpersonforetak. Velg også om ditt ENK skal registreres i Foretaksregisteret.
  3. Oppgi navn på foretaket og forretningsadresse.
  4. Oppgi hvordan du vil kontaktes av myndighetene (e-post og mobil).
  5. Beskriv aktiviteten i virksomheten, for eksempel “Salg av hårpleieprodukter i egen butikk”.
  6. Fyll inn fødselsnummer og etternavn på innehaver, det vil si deg selv.
  7. Oppgi om ditt ENK skal ha ansatte, utbetale lønn eller honorar (andre enn deg selv).
  8. Det neste punktet kan du gå forbi, du er selv sjef i ditt eget ENK.
  9. Hvis du har regnskapsfører oppgir du dette her.
  10. Oppgi eventuell revisor (ditt ENK har neppe revisjonsplikt).
  11. Velg om du vil gi prokura (fullmakt) til en annen person.
  12. Ditt ENK har ikke noen underenhet, gå videre.
  13. Oppgi e-post eller mobilnummer dersom du vil ha varsel når du får melding i Altinn.
  14. Kontroller at alt du oppga stemmer, og send inn skjemaet.

Du får melding i innboksen i Altinn når skjemaet er klart til signering. Da får du samtidig tildelt et organisasjonsnummer, og kan sette i gang med virksomheten din.

Lykke til med enkeltpersonforetaket!

Fordeler og ulemper med ENK

Som en oppsummering ser vi på de viktigste fordelene og ulempene med det å starte ENK.

Fordeler med enkeltpersonforetak:

  • Det er billig eller gratis å starte enkeltpersonforetak. De fleste trenger kun ha penger til eventuell registrering i Foretaksregisteret.
  • Du bestemmer alt i bedriften.
  • Ingen krav til styre eller generalforsamling.
  • Du slipper å levere årsregnskap til Brønnøysundregistrene.
  • Bedriftens økonomiske resultat er ikke offentlig tilgjengelig.
  • Færre formelle krav og mindre papirarbeid enn i et AS.
  • Du slipper å betale arbeidsgiveravgift for din egen inntekt i selskapet.

Ulemper med enkeltpersonforetak:

  • Selskapet er ikke en egen juridisk enhet. Derfor har du et ubegrenset personlig ansvar for bedriftens økonomi.
  • Alt overskudd i et ENK regnes som din personlige inntekt. Derfor kan du ikke la pengene bli stående i selskapet, slik du kan i et AS. I praksis kan dette bety at du betaler mer skatt av overskuddet.
  • Du kan ikke være ansatt i ditt eget ENK. Derfor har du færre og dårligere trygderettigheter.
  • Du kan ikke selge andeler av et enkeltpersonforetak. Et ENK er dermed lite investorvennlig.

➤➤ Du finner flere nyttige tips for AS og ENK på bloggen vår.

Ofte stilte spørsmål

Koster det noe å registrere enkeltpersonforetak?

Det er gratis å registrere et ENK, så fremt foretaket ikke plikter å stå i Foretaksregisteret. Plikten inntreffer for foretak som har flere enn fem ansatte, som driver med videresalg av varer, osv. Registrering i Foretaksregisteret (elektronisk registrering koster per i dag 2 250 kroner) kan være en god idé uansett, blant annet fordi du får beskyttet firmanavnet.

Avslutte enkeltpersonforetak

Når du skal avslutte et enkeltpersonforetak må du melde fra om dette ved å bruke Samordnet registermelding. Hvordan meldingen skal fylles ut kommer an på blant annet om foretaket er mva-pliktig, om foretaket er registrert i Foretaksregisteret, om du har ansatte, om du eier driftsmidler, og så videre. Skatteetaten har en nyttig veileder som guider deg gjennom alle problemstillingene. Sletting av enkeltpersonforetak er gratis.

Kan jeg starte AS fra et ENK?

Ja, et enkeltpersonforetak kan omdannes til aksjeselskap. Dette er det en del regler og krav til, og du burde vurdere å få hjelp fra advokat, revisor eller regnskapsfører. For de fleste som driver ENK er det lettere å bare starte et nytt aksjeselskap fra grunnen av. Det får du hjelp til ved ta Snarveien - vår gratis tjeneste for stifting og registrering av AS.

Når regnes jeg som selvstendig næringsdrivende?

De fleste som eier et ENK er selvstendig næringsdrivende. Det vil blant annet si at virksomheten drives for egen risiko og regning, at det har en viss aktivitet og omfang, at det er egnet til å gå med overskudd, med mere.

Må ENK ha regnskapsprogram?

Alle AS plikter å levere årsregnskap fra et SAF-T-basert regnskapsprogram, mens de fleste ENK ikke har denne plikten. Imidlertid anbefaler Skatteetaten at også ENK leverer skattemelding og næringsspesifikasjon fra et regnskapsprogram. Med et regnskapsprogram får du fakturert ubegrenset, bokføringen er enklere, og du har lavere risiko for å komme på kant med Skatteetaten. Husk at alle som driver næringsvirksomhet har bokføringsplikt, og noen ENK kan også ha regnskapsplikt.

Oppstart & Etablering

Tips og triks om det å starte opp

Markedsføring, salg og vekst

Du må selge for å tjene penger

Regnskap & Rapportering

Før regnskap og myndighetsrapportering effektivt

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer