Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Kontantstrømanalyse


Hva er en kontantstrømanalyse?

For å vurdere likviditeten i selskapet ditt, kan du utføre en kontantstrømanalyse. Kontantstrømanalysen gir innsikt i de likviditetsmessige endringene for en gitt periode, altså skal denne vise hvordan de faktiske inn- og utbetalingene har påvirket likviditeten i selskapet. Et annet begrep som brukes om dette er kontantstrømoppstilling.

Hvorfor utarbeide en kontantstrømanalyse?

Husk at likviditeten i selskapet kun rammes av faktiske bevegelser inn og ut av bankkontoen. I årsregnskapet fører man flere typer transaksjoner, både kostnader som man ikke betaler (avskrivninger) og inntekter som man ikke har fått inn ennå (kundefordringer). Det kan derfor være en utfordring å tyde likviditeten kun gjennom å se på årsregnskapet, og det er her kontantstrømanalysen kommer inn. Kontantstrømanalysen tar som sagt hensyn til de faktiske bevegelsene inn og ut av bankkontoen og har dermed til hensikt å “fylle ut de tomme feltene” som årsregnskapet etterlater, noe som gir interessenter en bedre oversikt over økonomien i selskapet og kunnskap om likviditetsendringene.

Likviditeten i selskapet er spesielt viktig for potensielle investorer, som kanskje ser for seg å motta utbytte. Det er også viktig for banker og leverandører å vite at selskapet betaler for seg i tide. Gjennom å utarbeide en god kontantstrømoppstilling, kan du vise til denne og dermed øke deres tillit til selskapet ditt.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer