Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Passiva


Hva er passiva?

Som du sikkert er klar over, deler vi balansen inn i to sider: debet og kredit. På debetsiden finner vi eiendelene, mens vi på kreditsiden finner egenkapital og gjeld. Passiva er et annet ord for det vi finner på kreditsiden i balansen, mer om dette i denne artikkelen.

Hva inngår i bedriftens passiva?

Vi deler som sagt balansen inn i eiendeler, egenkapital og gjeld. Egenkapital og gjeld finner vi på kreditsiden i balansen, og vi holder gjerne egenkapital separat fra gjeld når vi undersøker balansen nøyere. For å starte med egenkapitalen, så består denne primært av aksjekapitalen som du satte inn ved oppstart av selskapet ditt samt penger som selskapet har bygget seg opp gjennom overskudd fra salget. Gjeld deles videre inn i kortsiktig og langsiktig gjeld. Den kortsiktige gjelden betyr for de fleste selskaper den summen som man skylder til leverandørene, denne har forventet nedbetalingstid på mindre enn 1 år. Den langsiktige gjelden har derimot nedbetalingstid på mer enn 1 år og dette er typisk lån som er tatt opp i banken.

Forholdet mellom passiva og aktiva

Passiva og aktiva representerer henholdsvis innholdet på kredit- og debetsiden i balansen, de er enkelt og greit bare andre ord for å beskrive disse. Som du sikkert vet, er passiva nødt til å være lik aktiva (kredit lik debet) for at balansen skal stemme overens. Dersom sidene ikke stemmer overens, har det på et tidspunkt blitt gjort en feil i regnskapet som har ført til et slikt avvik.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer