Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Reiseregning


Hva er en reiseregning?

En reiseregning er en oppstilling og dokumentasjon av kostnader knyttet til en reise som er foretatt i sammenheng med jobb. Som regel er det en arbeidstaker som leverer reiseregning til arbeidsgiveren, men folk med verv, politikere og andre leverer også reiseregninger.

Hensikten med en reiseregning er at den som har hatt utgiftene får dekket dette av arbeidsgiveren. For arbeidsgiverens del gir dette bedre kontroll på utgiftene, og utgiftene kan bokføres i regnskapet.

Flere måter å dekke kostnadene

Om du plikter å skrive reiseregning eller ikke kommer an på hvordan reiseutgiftene blir dekket.

  • Refusjon av faktiske utgifter – Når faktiske utgifter refunderes mot gyldig dokumentasjon (kvitteringer), er det ikke krav til at det føres reiseregning. Opplysningene i bilagene er da de samme som de som man ellers plikter å oppgi i en reiseregning. Likevel kan det være en fordel å føre reiseregning, så har bedriften bedre oversikt over kostnadene.
  • Standardiserte satser – Utgifter til reise kan også dekkes med standardiserte satser (kjøregodtgjørelse, diettgodtgjørelse, nattillegg, etc.), og da slipper den reisende å ta vare på kvitteringer. Utgiftene skal dokumenteres med reiseregning.
  • Arbeidsgiver betaler direkte – Når arbeidsgiveren betaler direkte, for eksempel ved at den ansatte bruker bedriftens bankkort, er reglene de samme som for refusjon av faktiske utgifter.

Viktig med korrekte reiseregninger

Det er spesielt viktig for arbeidsgiver at en reiseregning og tilhørende dokumentasjon er korrekt. Feil kan føre til at bedriften ikke får fradrag for utgiften, og i verste fall kan arbeidsgiveren komme på kant med loven.

Reiseregninger i Luca Regnskap

I Luca Regnskap laster du enkelt opp reiseregninger og dokumentasjon i skyen når du bokfører reiseutgiftene. Systemet har alltid oppdaterte satser for slikt som diett og kjøregodtgjørelse, og sikrer at det skatte- og avgiftsmessige blir riktig.

Lucas mobilapp er et glimrende verktøy for reiseutgifter. Knips bilde av kvitteringene når du er på farten, så mister du aldri dokumentasjonen. I appen kan du også føre reiseregning underveis, og regningen blir også automatisk sendt til regnskapet ditt.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer