Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Saldobalanse


Hva er en saldobalanse?

Saldobalansen er en oppstilling av regnskapskontoene dine som har et bokført beløp, og viser beløpene som står bokført på disse for en gitt periode. Her ser du altså nettosummen av alle transaksjonene som er ført mot en gitt konto, og altså ikke hver eneste transaksjon i detalj. Et annet ord som ofte brukes om det samme, er råbalanse.

Hva inngår i saldobalansen?

Vi skiller vanligvis mellom balanse og resultatregnskap, men i saldobalansen samles alt på ett sted. I saldobalansen finner du derfor en oversikt over eiendeler, egenkapital, gjeld, inntekter og utgifter.

Hvorfor sette opp en saldobalanse?

Det er ingen lov som krever at bedrifter utarbeider en saldobalanse, men det er mange som gjør det allikevel. Dette fordi det er en fin måte å holde kontrollen på internt, og man kan når som helst få seg en rask oversikt over de økonomiske forholdene i bedriften ved å se på saldobalansen. Du kan se på saldobalansen som en tilstandsrapport i sanntid, som oppdateres kontinuerlig etter hvert som du bokfører ting. Her slipper du altså å vente til regnskapsperioden er ferdig med å kunne få en oversikt, slik man typisk må med f.eks. årsregnskapet.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer