Frist for å levere regnskap - Enkeltmannsforetak

Ben Fischer

Tar ca 3 minutter å lese

Frist for å levere skattemelding og regnskap hvis du driver enkeltmannsforetak er 31 mai. Datoen er den samme hvert år og gjelder også for selskap og privatpersoner. Her viser vi deg steg-for-steg hva et ENK må gjøre for å få det rett.

Kortversjonen:

1. Lukk regnskapet ditt - dvs. få ført alle regninger og alle utlegg du har hatt gjennom året.

2. Fyll ut næringsspesifikasjonen og legg den ved skattemeldingen.

3. Sjekk at opplysningene i skattemeldingen stemmer.

4. Send inn skattemeldingen - næringsspesifikasjonen kommer da automatisk med.

5. Husk å gjøre dette før fristen 31. mai!

Lettere å sende inn regnskap for enkeltmannsforetak

Det er ikke uvanlig at folk går seg litt vill i begrepene her, for de er det mange av. Et ENK uten regnskapsplikt leverer ikke et årsregnskap slik for eksempel et AS må gjøre.

Frist for å levere regnskap når du driver enkeltmannsforetak = frist for å levere skattemelding med næringsspesifikasjon.

Enkeltmannsforetakene leverer i stedet regnskapet i skattemelding for næringsdrivende pluss en tilhørende næringsspesifikasjon. Spesifikasjonen er ny per inntektsåret 2021, og den erstatter næringsoppgave 1 som de fleste ENK måtte levere tidligere.

Næringsspesifikasjonen er gode nyheter for deg som driver enkeltmannsforetak. Skatteetatens modernisering har nemlig gjort at hele prosessen er blitt kraftig forenklet.

Før måtte ENK fylle ut dette:

 • Skattemelding
 • Næringsoppgave
 • En rekke tilleggsskjema

Tilleggene er de over 60 RF-skjemaene som finnes hos Skatteetaten. Hvilke av disse 60 du måtte fylle ut kom an på hva du drev med, hva foretaket eier og så videre. For noen enkeltmannsforetak ble jobben ganske omfattende.

I stedet skal alt som har med foretaket å gjøre oppgis i næringsspesifikasjonen. Den får du servert sammen med skattemeldingen. Du slipper dermed å forholde deg til flere elementer i den årlige rapporteringen.

Levere regnskap fra et regnskapsprogram

Hele prosessen er helautomatisk i Luca Regnskap, også opprettelsen av næringsspesifikasjon. I tillegg har du nok spart veldig mye tid underveis når du skal føre alle regningene og utleggene som akkumuleres i løpet av et år.

Skatteetaten anbefaler at ENK sender inn skattemelding og næringsspesifikasjon fra et regnskapsprogram, selv om det ikke er påkrevd (alle AS plikter å bruke regnskapssystem).

I Luca gjøres det slik:

 • Klikk på årsavslutning i hovedmenyen.
 • Lukk alle poster og avslutt regnskapsåret (Luca veileder og hjelper deg).
 • Gå videre til innlevering av skattemelding og næringsspesifikasjon.
 • Luca passer på at alt havner på rett sted mens Skatteetaten validerer tallene underveis.
 • Send inn på 1-2-3.

En av de største fordelene med å levere regnskap fra et system som Luca er det at Skatteetaten kan validere opplysningene underveis. Før du sender inn skattemeldingen og næringsspesifikasjonen har etatens program sjekket at tallene stemmer, og du får hjelp til å rette hvis noe er feil. Dermed slipper du å kaste bort tid på eventuelle rettinger og endringer i etterkant.

Regnskapsprogrammet vet alltid hva som er frist for innsending av regnskap, skattemelding, Mva-meldinger, A-meldinger og så videre. Du får påminnelser og hjelp til utfylling og innsending.

Levere årsregnskap manuelt via Skatteetaten

Alternativet er å levere skattemeldingen og næringsspesifikasjonen manuelt. Skattemeldingen er også her forhåndsutfylt, men du må selv legge inn alle tall og informasjon i næringsspesifikasjonen. Ha klart det avsluttede regnskapet ditt før du starter.

Slik leverer du regnskap manuelt:

 • Du får melding fra Skatteetaten når skattemeldingen er klar.
 • Logg inn på Skatteetaten.no.
 • Se over skattemeldingen og gjør endringer dersom nødvendig.
 • Fyll ut næringsspesifikasjonen slik du får veiledning om.
 • Les igjennom og trykk send før fristen 31. mai.

NB! Tidligere ble manuell levering av regnskapet for ENK gjort via Altinn, men dette er altså endret og gjøres nå direkte på Skatteetatens portal.

Andre frister for enkeltmannsforetak

Andre rapporteringsfrister som er aktuelle for majoriteten av enkeltmannsforetak er Mva-meldinger, samt A-meldinger hvis du har ansatte.

Skatteetaten anbefaler at også disse leveres fra et regnskapsprogram, men ENK kan likevel velge å levere manuelt. I Luca opprettes meldingene automatisk, og systemet er alltid oppdatert på fristene.

Klikk på lenken hvis du trenger en oversikt over alle frister for enkeltmannsforetak eller AS.

Oppstart & Etablering

Tips og triks om det å starte opp

Markedsføring, salg og vekst

Du må selge for å tjene penger

Regnskap & Rapportering

Før regnskap og myndighetsrapportering effektivt

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer