Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Debitere


Hva er å debitere?

Enhver sak har to sider. I regnskap omtaler vi de to sidene som debet og kredit, disse stammer fra latinsk og er motsetninger. Forholdet mellom disse kan virke ulogisk i starten, men så fort du har lært det blir det omtrent som å sykle. En transaksjon skal alltid føres minst to steder i regnskapet; minst en gang mot debet og minst en gang mot kredit. Beløpet på debetsiden og kreditsiden skal være identisk, altså skal sidene gå i null. Denne artikkelen forklarer raskt hva det vil si at du debiterer når du fører regnskapet ditt.

Debitere i balansen

Regelen er at et debet-bilag i balansen betyr økning av eiendeler og reduksjon av gjeld, mens et kredit-bilag gjør det motsatte. Tenk deg at du har gjort et salg og fått inn penger. Da gir det mening å øke eiendelene dine, dette gjøres som beskrevet ved å debitere bankkontoen som du finner i balansen. Det er allikevel ikke alltid at å debitere betyr å øke verdien i bedriften, dette forklares nedenfor.

Debitere i resultatet

Når du fører opp kjøp og salg i resultatet, kan det være lett å tenke at kjøp føres kredit og salg føres debet - salgsinntekter øker jo eiendelene i virksomheten? Det gir kanskje ikke helt mening de første gangene, men nevnt fremgangsmåte er feil. For å føre opp at inntekten i selskapet ditt har økt, må du føre dette som kredit mot salgsinntektskontoen og debet mot bankkontoen. Husk at enhver transaksjon minst må ha ett debet-bilag, ett kredit-bilag og at sidene skal gå i null - hvis du har økt eiendelene gjennom å debitere dem, hvilket alternativ står igjen da? Tilsvarende må økte kostnader føres som debet i resultatet, da du fører disse som kredit i balansen og reduserer dermed eiendelene.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer