Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

RF-1084 Avskrivning


Hva er RF-1084 Avskrivning?

Alle skatteytere som krever fradrag for avskrivningdriftsmidler skal levere skjemaet RF-1084. Dette gjelder ikke bare for selskap, men også for enkeltpersonforetakene (ENK).

Hvis driftsmidlene du krever fradrag for er særskilte for kraftselskap skal skjemaet RF-1152 brukes i stedet.

Eksempel på avskrivning

Avskrivning er når du kostnadsfører utgiften for et driftsmiddel over flere år i stedet for med en gang. Dette kan for eksempel være en yrkesbil. Du kjøper bilen i dag, men fordeler utgiften over det samme antallet år som bilens levetid.

Eksempel:

  • Bilen koster 200 00 kroner
  • Levetiden er 5 år
  • Hvis du velger lineær avskrivning blir summen dermed 40 000 kroner per år (200 000 delt på 5 = 40 000)
  • Etter 5 år er hele investeringen avskrevet

Frist for å levere RF-1084

RF-1084 leveres sammen med skattemeldingen eller selskapsmeldingen. For de fleste foretak er fristen den 31. mai hvert eneste år.

RF-skjemaene utfases

Alle RF-skjemaene, inkludert RF-1084 for avskrivninger, blir utfaset i perioden 2022 til 2024 som en del av moderniseringsprosessen hos Skatteetaten.

Dette gjelder allerede fra og med regnskapsåret 2021 dersom du driver ENK. For AS kommer endringen for regnskapsåret 2022, mens andre selskapstyper følger etter samme år eller i 2023.

Totalt er det opp mot 60 skjema med over 6500 felt som fases ut. I stedet skal virksomheter fylle ut og levere en næringsspesifikasjon som vedlegg til skattemeldingen.

Bedre kvalitet og mer effektivt

Moderniseringen hos Skatteetaten betyr at det blir enklere og mer effektivt å sende inn næringsopplysninger. Dette gjelder ikke bare skattemeldingen, men også for eksempel Mva-meldinger.

Forutsetningen er at du leverer fra et regnskapssystem, som anbefalt av Skatteetaten. ENK som ikke er regnskapspliktige kan fortsatt levere manuelt via Skatteetatens portal hvis de vil, men bør vurdere å bruke et regnskapsprogram i stedet.

Regnskapsprogrammene snakker samme språk som Skatteetaten

Luca Regnskap er blant systemene som er basert på standarden SAF-T, noe også systemene til Skatteetaten er.

Dette gjør blant annet at skattemeldingen med næringsspesifikasjonen og Mva-meldingene kan sendes direkte fra regnskapsprogrammet. I tillegg blir alle tall validert før du sender inn. Eventuelle feil og ulogiske tall oppdages fortløpende, og du får hjelp til å rette.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer