Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

RF-1175 Næringsoppgave 1


Hva er RF-1175 Næringsoppgave 1?

Næringsoppgave 1 har skjemanummer RF-1175 og er et vedlegg til skattemeldingen for personlig næringsdrivende. Virksomheter som plikter å sende inn næringsoppgave 1 er blant annet enkeltpersonforetak, samvirkeforetak, DA og ANS. Dette er selskap som er bokføringspliktige, men ikke regnskapspliktige.

Næringsoppgave 1 (RF-1175) erstattes av en næringsspesifikasjon

For regnskapsåret 2021 (leveres 2022) er næringsoppgave 1 utfaset for alle som driver enkeltpersonforetak. I stedet skal ENK allerede for 2021 levere ny næringsspesifikasjon som en del av skattemeldingen.

De andre selskapstypene vil følge etter i løpet av 2023 og 2024, og disse skal da også levere næringsspesifikasjon i stedet for næringsrapport.

Andre endringer

Næringsrapportene og omtrent 60 andre vedleggsskjema blir utfaset i forbindelse med modernisering hos Skatteetaten. Etterhvert skal alle selskapstyper i stedet levere næringsspesifikasjon sammen med skattemelding.

For å få fullt utbytte av alle firenklingene anbefaler Skatteetaten at du leverer fra et regnskapssystem.

Slik leveres næringsspesifikasjon

Et enkeltpersonforetak kan levere skattemeldingen og næringsspesifikasjonen enten direkte på skatteetaten.no eller fra et regnskapsprogram. Regnskapsprogrammet må i så fall bruke standarden SAF-T, fordi dette også brukes av Skatteetaten.

Luca Regnskap er kompatibelt med Skatteetatens system, og alltid oppdatert i forhold til endringer og modernisering hos Skatteetaten.

En av mange fordeler er at valideringstjenesten til Skatteetaten gjør at eventuelle ulogiske tall og differanser oppdages før du sender inn skattemelding, næringsspesifikasjon og mva-melding. Dermed kan du rette feilen umiddelbart, i stedet for å måtte foreta endringer i ettertid.

Forskjellen på Næringsoppgave 1 og Næringsoppgave 2

De fleste ENK har frem til 2021 levert næringsoppgave 1. Denne er for personlig næringsdrivende med brutto årsomsetning på over 50 000 kroner.

Næringsoppgave 2 leveres av AS og eventuelle ENK som har eiendeler med en samlet verdi på over 20 millioner kroner, eller ansatte som utgjør mer enn 20 årsverk. AS og denne type ENK er nemlig regnskapspliktige, og derav er næringsoppgave 2 det relevante skjemaet for disse.

Som påpekt er næringsoppgaven utfaset for enkeltpersonforetakene, og dermed kun relevant for AS og andre selskapstyper utenom ENK.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer