Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Selvangivelse


Hva er en selvangivelse?

Selvangivelsen er det gamle navnet på skattemeldingen. Her rapporterer du til staten om dine inntekter og din formue. Tallene brukes til å beregne hvor mye skatt du skal betale. Både aksjeselskap, enkeltpersonforetak og privatpersoner plikter å levere selvangivelse.

Du mottar et forhåndsutfylt skjema fra Skatteetaten, og kan så rette på den, legge til opplysninger, og deretter sende den inn.

Hva inneholder en selvangivelse?

Selvangivelsen inneholder:

  • Inntekt - for eksempel lønn, trygd, inntekter fra næringsvirksomhet, eller renteinntekter.
  • Fradrag - for eksempel renteutgifter, aksjetap, barnepass eller pendlerutgifter.
  • Formue - for eksempel bolig, bil, penger på bankkonto, aksjer eller andeler i verdipapirfond.
  • Gjeld - for eksempel boliglån, studielån eller billån.

Innholdet i selvangivelsen er basert på informasjon som Skatteetaten har hentet inn fra arbeidsgivere, NAV, banker, verdipapirsentralen, og så videre.

Det Skatteetaten ikke vet er hvor mye du har tjent på næringsvirksomhet. Derfor må du legge til informasjon fra regnskapet ditt.

Hva brukes selvangivelsen til?

Selvangivelsen brukes til å beregne skatt. Du får den automatisk tilsendt og ferdig utfylt. Deretter har du tid på deg til å se over at opplysningene stemmer. Du kan rette opplysningene, og eventuelt legge til nye opplysninger som for eksempel inntekter fra ditt enkeltpersonforetak.

Hvor finner jeg selvangivelsen?

Du får melding i innboksen i Altinn når selvangivelsen er klar, og du kan laste den ned fra innboksen. Den fysiske selvangivelsen ligger imidlertid hos Skatteetaten. Eventuelle endringer blir derfor foretatt på Skatteetatens domene. Du logger inn med BankID eller BankID på mobil der.

Hva er fristen for å levere selvangivelse?

Fristen for å levere selvangivelsen er 31. mai for næringsdrivende. Dette gjelder altså for deg som har enkeltpersonforetak eller aksjeselskap, og du må da også legge ved en næringsoppgave.

Alle andre (lønnmottakere som ikke driver næringsvirksomhet) må levere selvangivelsen innen 30. april.

Hva er forskjellen mellom selvangivelse og skattemelding?

Selvangivelsen er det gamle navnet for skattemeldingen.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer