Udisponert overskudd/underskudd fra tidligere år

Når du bruker vår modul for årsavslutning og skattemelding vil vi automatisk guide deg gjennom hvordan du håndterer overskudd eller underskudd regnskapsmessig.

Dersom du har overskudd eller underskudd fra tidligere år som ikke er ferdig håndtert, så kan det hende at du vil få opp en melding som denne:

“Du har et udisponert overskudd/underskudd på 10 000,00 i 2021, altså fra året før det du nå holder på å lukke. Før du kan lukke dette året (2022) må du føre alle sluttposteringer i tidligere år slik at udisponert resultat er 0 ved starten av året som skal lukkes (2022).”

Du kan løse opp i dette ved å opprette et manuelt bilag under “Regnskap” –> “Manuelt bilag”.

• Dato: velg den siste dagen i året som resultatet gjelder - i dette eksempelet 31.12.2021.
  • Beløp: du kan benytte beløpet som står i meldingen som du har fått opp - her 10 000,00. Husk å ta med øre også.
  • En enkel postering kan være som følgende:
    • Ved overskudd: Debet konto 8960 (Endring egenkapital) mot kredit konto 2050 (Annen egenkapital)
    • Ved underskudd: Debet konto 2050 (Annen egenkapital) mot kredit konto 8960 (Endring egenkapital)

Når du har bokført journalen vil du komme deg videre med året som du holder på å lukke.