Regnskapsordbok

Holdingselskap


Hva er et holdingselskap?

Et holdingselskap er et aksjeselskap uten egen drift som har som eneste formål å eie aksjer i et annet selskap.

Du kan helt fint eie aksjer i et selskap personlig. Med et holdingselskap eier du aksjer i holdingselskapet, som på sin side eier aksjer i ett eller flere andre selskap.

Hvorfor starte et holdingselskap?

Det kan se ut som om det å eie et ekstra selskap blir mer komplisert. Det er jo enda et ledd i kjeden? Hvorfor velge en mer arbeidskrevende selskapsstruktur?

Arbeidet er egentlig minimalt, og fordelene har blant annet med skatt å gjøre.

  • Når du eier aksjer i et selskap personlig, og du får utbytte eller gevinst ved salg av aksjer, så må du personlig betale skatt på 31,68% av disse pengene med en gang.
  • Eier du i stedet aksjene gjennom et holdingselskap, får du utbytte eller gevinst ved salg av aksjer inn til holdingselskapet. Dette skatter du kun 3% av. Resten av overskuddet kan du reinvestere, for eksempel i andre aksjer eller et nytt selskap. Du unngår dog ikke skatt i evig tid. Når du tar ut pengene senere, må de skattes av på vanlig vis. Den største fordelen med dette er at da kan gevinsten ha vokst ytterligere.

Hva er ulempene med et holdingselskap?

Det er ingen store ulemper med å eie andre selskap gjennom et holdingselskap. Samtidig må du være klar over at det koster litt tid og penger å ha det ekstra selskapet:

  • Du må registrere holdingselskapet i Brønnøysundregistrene, og det tar staten et gebyr på kr 5 570 for.
  • Du må levere et årsregnskap for holdingselskapet. Det kan du enkelt ordne i Luca Regnskap.

Er et holdingselskap riktig for meg?

Om løsningen er riktig for deg, avhenger av hva slags bedrift du ønsker å starte og hvilke ambisjoner du har.

Hvis du vil drive alene for deg selv og benytte et aksjeselskap til å sende ut regninger for jobben du gjør, så trenger du ikke det ekstra leddet. Du kan fint eie selskapet personlig, ta ut det du tjener i lønn og utbytte, og spare tiden og pengene du ville brukt på et ytterligere selskap.

Hvis du vil bygge en bedrift som skal bli stor, kanskje med mange ansatte, eksterne investorer, og store egne verdier, da er et holdingselskap et godt valg!

Eksempler:

  • Skal du drive som gitarlærer for deg selv, kan du eie aksjeselskapet ditt personlig.
  • Hvis du skal bygge en landsdekkende kjede av gitarskoler, da bør du ha et holdingselskap!

© 2021 Luca Labs AS.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer