Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Holdingselskap


Hva er et holdingselskap?

Et holdingselskap er et aksjeselskap uten egen drift, som har som eneste formål å eie aksjer i et annet selskap.

I stedet for at du eier aksjer i ett eller flere selskap med drift, eier du i stedet et holdingselskap. Holdingselskapet på sin side står som eier av aksjene i de andre selskapene.

Eksempel:

  • Du eier Kakebakst Holding AS.
  • Kakebakst Holding AS eier Kakekaféen AS, Kakepynt Online AS og Bryllupskaker AS.
I videoen forklarer Nathalie fra Luca kort hva et holdingselskap er, og hva noen av fordelene er med å eie et.

Fordeler med holdingselskap

Det kan se ut som om det å eie et ekstra selskap blir mer komplisert. Det er jo enda et ledd i kjeden? Hvorfor velge en mer arbeidskrevende selskapsstruktur?

Arbeidet er egentlig minimalt, og fordelene har blant annet med skatt å gjøre.

  • Når du som privatperson eier aksjer i et selskap, og får utbytte eller gevinst ved salg av aksjer, må du betale 35,2% skatt av pengene med en gang.
  • Eier du i stedet aksjene gjennom et holdingselskap, vil utbytte eller gevinst ved salg av aksjer utbetales til holdingselskapet. Holdingselskapet skatter kun 0,66% eller 0% av utbytte, mens gevinst fra aksjesalg er skattefritt (les her om fritaksmetoden).

Du unngår ikke skatt i evig tid, men du utsetter det meste av skatten til du eventuelt tar ut personlig utbytte senere. Den største fordelen med dette er at summen du ellers ville betalt i skatt umiddelbart, kan investeres i noe som kanskje skaper enda større overskudd.

Hva er ulempene med et holdingselskap?

Det er ingen store ulemper med å eie andre selskap gjennom et holdingselskap. Samtidig må du være klar over at det koster litt tid og penger å ha det ekstra selskapet.

Selskapet må rapportere årlig til myndighetene, akkurat slik et vanlig AS må det. Det betyr eget årsregnskap, egen skattemelding og næringsoppgave, og kanskje noen tilleggsskjema.

Imidlertid blir regnskapet som regel ganske enkelt i et holdingselskap. Det gjør at rapporteringen også blir enkel, og i Luca Regnskap vil du få hjelp og veiledning også når du skal avslutte året.

Når er det riktig å starte holdingselskap?

Om løsningen er riktig for deg avhenger av hva slags bedrift du ønsker å starte og hvilke ambisjoner du har.

Hvis du vil drive for deg selv og benytte et aksjeselskap til å sende ut regninger for jobben du gjør, så trenger du ikke det ekstra leddet. Du kan fint eie selskapet personlig og ta ut det du tjener i lønn og utbytte.

Hvis du vil bygge en bedrift som skal bli stor, kanskje med mange ansatte, eksterne investorer og store egne verdier, da er et holdingselskap et godt valg.

Eksempel:

  • Skal du drive som gitarlærer for deg selv kan du eie aksjeselskapet ditt personlig.
  • Har du tenkt å bygge en landsdekkende kjede av gitarskoler? Da bør du ha et holdingselskap som eier alle kjedeselskapene.

Enkelt å opprette holdingselskap

Bestemt deg for at du trenger et holdingselskap? Du starter selskapet på samme vis som et vanlig AS.

Husk at du trenger aksjekapital også til et holdingselskap (minimum 30 000 kroner). Dette setter du inn på en egen bedriftskonto for holdingselskapet.

Du må også betale gebyr for registrering i Brønnøysundregistrene - per i dag 5 570 kroner. Pengene du satte inn som aksjekapital er naturligvis tilgjengelig for drift av selskapet, og kan brukes til å betale gebyret.

Valg av navn på holdingselskap

Navn på et holdingselskap skal følge de samme reglene som for alminnelige aksjeselskap.

Det typiske er at at folk bruker formen NAVN Holding AS eller NAVN Invest AS. Mange velger å få med sitt eget personlige navn, eller et navn som indikerer hva holdingselskapet fokuserer på.

Eksempler:

  • Kari Nordmann Holding AS
  • Ola Nordmann Invest AS
  • Sparegrisen Holding AS

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer