Beste bank for småbedrifter: Her bør du ha bedriftskonto

Ben Fischer

Tar ca 11 minutter å lese

Vi har testet og sammenlignet for å se hvem som er beste bank for småbedrifter. Du bør absolutt ha bedriftskonto selv om du driver et enkeltpersonforetak, og for aksjeselskap er det uansett påkrevd. Men, velger du feil bank kan det komme til å koste deg dyrt, både i form av penger og tid!

Her forklarer vi alt du trenger å vite når skal skal velge bedriftsbank.

Dette finner du i guiden:

 1. Kriterier for sammenligningen.
 2. Tabell som viser de viktigste faktorene.
 3. Kort om bedriftskonto og kontotyper for AS og ENK.
 4. Bedriftskonto integrert med regnskapsprogram.
 5. Dette må du ha klart for å få bedriftskonto til ENK, AS og selskap under etablering.
 6. Prosess og tidsbruk når bankene oppretter bedriftskontoen din.
 7. Kort omtale av bankene.
Lenger ned kan du se en tabell som viser deg våre vurderinger av hver enkelt bank i forhold til priser, kundeservice og hvor enkelt det er å få etablert kundeforholdet.

Slik vurderer vi prisene til bankene

For å få et inntrykk av prisnivået hos hver enkelt bank har vi sett på gebyrene for transaksjoner som er aktuelle for småbedrifter.

 • Bedriftskonto med 2 brukere.
 • 20 utbetalinger i Norge per måned (50% med og 50% uten KID-nummer)
 • 2 utbetalinger til utlandet per måned med SEPA.
 • Bedriftskort brukt til 10 kjøp per måned.

Dette gir oss en sum som vi kan bruke til å sammenligne med andre banker.

Slik vurderer vi bankenes kundeservice

Vi har sett på de ferskeste kundeundersøkelsene fra Handelshøyskolen BI (Norsk Kundebarometer 2021), SeeYou (Kundeserviceprisen 2021) og EPSI (Bankstudien 2021). Sammenlagt gir disse undersøkelsene oss et grunnlag for å si noe om kundetilfredsheten i hver enkelt bank.

Slik vurderer vi etableringsprosessen hos bankene

Dessverre er det ikke alltid like enkelt å få opprettet en bedriftskonto. Bankene er pliktige til å sjekke flere forhold omkring bedriftens økonomi. Enkelte bruker noen få dager på dette, mens andre kan bruke flere uker. Vi tok en ringerunde og snakket med bankene om denne biten.

Tabell - Beste bank for småbedrifter

Bank Kostnader per år Bli kunde Kundetilfredshet
BN Bank 1 200 kr Veldig enkelt God
Nordea Bedrift 3 190 kr Tungvint Middels
Danske Bank 3 281 kr Tungvint Dårlig
SR Bank 3 900 kr Enkelt Middels
Sparebank1 Østlandet 4 015 kr Enkelt Middels
Sparebanken Vest 2 340 kr Enkelt Middels
Handelsbanken 4 495 kr Tungvint God
DNB Bedrift 2 640 kr Tungvint Dårlig

Som beskrevet lenger opp er prisene her basert på et utvalg transaksjoner vi mener er vanlige for småbedrifter. Merk deg at flere av bankene selger bedriftspakker, der prisene på gebyr kan være annerledes enn hva de ellers tar.

Sett deg godt inn i innholdet før du takker ja til pakkeløsninger. Mange av de inneholder ekstratjenester som du kanskje ikke trenger, og som gjør at totalkostnadene dine øker.

Bedriftskonto for enkeltpersonforetak

Det er ingen krav til at du må ha bedriftskonto hvis du driver enkeltpersonforetak. Du kan la alt gå gjennom din egen brukskonto, men dette er ikke spesielt gunstig. Hold heller din private økonomi adskilt fra bedriftens.

Derfor bør et ENK ha bedriftskonto:

 • Det er enklere å føre regnskapet riktig.
 • Du risikerer ikke å bruke opp penger som skulle gått til for eksempel skatt eller MVA.
 • Det er lettere å dokumentere overfor Skatteetaten om bedriften din skal anses som hobbyvirksomhet eller næringsvirksomhet.
 • Sikkerheten din er bedre med en separat bedriftskonto hvis du blir utsatt for ID-tyveri.
 • Det blir mye enklere dersom du senere vil flytte virksomheten din over i et aksjeselskap.

Kontoer du bør ha som ENK:

 • Bedriftskonto – Dette er kontoen for bedriftens innbetalinger og utbetalinger. Kontoen kan være tilknyttet et betalingskort.
 • Skattetrekkskonto – Lovpålagt hvis du skal betale lønn. På denne kontoen setter du av trekkbeløpet som går til skatt.

Bedriftskonto for aksjeselskap under etablering

Du får ikke registrert et AS i brønnøysundregistrene før du har opprettet bedriftskonto og satt inn tilstrekkelig aksjekapital.

Kontoer du må ha som AS:

 • Driftskonto
 • Skattetrekkskonto dersom bedriften skal utbetale lønn

Andre kontoer som kan bli aktuelle:

 • Valutakonto – Har bedriften din en pengestrøm til og fra andre land? En valutakonto kan spare deg for gebyrer.
 • Aksjekonto - Hvis selskapet ditt skal handle aksjer på Oslo Børs vil du kanskje ha aksjekonto i samme bank som bedriften ellers bruker.
 • Fondskonto – Samme vurdering som med aksjekonto. Sjekk om bankens utvalg inkluderer de fondene du ønsker å investere i.
 • Klientkonto – Dette er mest aktuelt for advokater, eiendomsmeglere og forvaltere. Dersom du skal forvalte klientmidler, må du ha enten en felles konto for alle klienter, eller en særskilt klientkonto per klient.

Hvis du skal stifte nytt aksjeselskap anbefaler vi at du tar Snarveien - en gratistjeneste fra Luca som gjør etableringen enklere og raskere.

Slik legger du til bankkonto i Luca Regnskap

Se Nathalie forklare hvordan du enkelt legger til den nye bedriftskontoen i regnskapsprogrammet.

Få bedriftskonto integrert med regnskapsprogram

Det er en kjempefordel å ha bedriftskontoen din integrert med regnskapsprogrammet.

 • Du får alle transaksjoner inn i systemet.
 • Kontroll på om kundene dine har betalt.
 • Betal faktura fra leverandører rett fra regnskapsprogrammet.
 • Risikoen for å gjøre feil blir redusert og du sparer tid.

Bankintegrasjon kan gjøres både billig og relativt dyrt. For eksempel tar DNB 150 kroner per måned for en filbasert integrasjon. Kostnaden kommer i tillegg til den månedlige summen du eventuelt betaler for integrasjon i regnskapsprogrammet.

Slike unødvendige kostnader kan du unngå nå som EU-direktivet PSD2 har trådt i kraft. Såkalt Open Banking gjør at du kan få bankintegrasjon uten å måtte betale bankens månedlige gebyr for dette.

Luca Regnskap kan integreres med så godt som samtlige banker i Norge!

Ny bedriftskonto - Generelt

Det er fullt mulig å få etablert en bedriftskonto samme dag du kontakter banken, men det kan også ta ukesvis. Det er flere årsaker til de store forskjellene. Den viktigste er at bankene plikter å ha god kjennskap til hva kundene deres driver med.

 • Banken må forsikre seg om at du er den du sier du er.
 • De plikter å undersøke hvor pengene som bedriften din mottar kommer fra.

Enkelte banker har veldig gode og automatiserte rutiner når de undersøker. Andre banker er ineffektive og bruker lang tid.

I tillegg vil pågangen ha mye å si. Banker som Nordea og DNB er populære, og dermed har de til tider vanskeligheter med å administrere nye kunder raskt nok.

Samtidig er det slik at selv de raskeste bankene kan komme til å foreta en manuell kontroll, noe som nødvendigvis betyr at tidsbruken øker. En manuell kontroll i en rask og effektiv bank vil vanligvis gå betydelig raskere enn tilsvarende kontroll i en bank med stor pågang.

Ny bedriftskonto - Enkeltpersonforetak

Å få etablert en bedriftskonto for et ENK vil vanligvis gå å dagen hos mange av bankene. Dette fordi økonomien i et ENK er vanligvis mindre komplisert enn i et AS. Prosessen er naturligvis enklest dersom du allerede er privatkunde i den aktuelle banken.

Dette bør du ha klart:

 1. Skattemelding
 2. Næringsoppgave for siste år
 3. Regnskap for inneværende år

Husk imidlertid at et fåtall banker bruker faktisk ukesvis også når den fremtidige bedriftskunden driver et ENK.

Ny bedriftskonto - Aksjeselskap under etablering

Bankens undersøkelse er litt mer omfattende for et aksjeselskap sammenlignet med ENK, men også her er det fullt mulig å få bedriftskonto i løpet av en dag eller to.

Dette bør du ha klart:

 1. Signert stiftelsesdokument
 2. Selskapets vedtekter

Dersom banken er en av de få som ikke dokumenterer overfor Brønnøysundregistrene at aksjekapitalen er innbetalt, må du løse dette med en annen bank. Opprett bedriftskontoen der, og bytt deretter bank etter at selskapet er registrert.

Slik bytter du bank - Aksjeselskap

Selv om du bare vil bytte bank, er den nye banken din pålagt å foreta de samme undersøkelsene om selskapets økonomi.

Noen banker har langt bedre prosesser og rutiner for dette enn andre. Typisk er det en manuell kontroll, noe som kan ta omtrent en uke.

I Danske Bank derimot opplyser de selv at du må regne med det tar minst 2 uker, uansett om det er snakk om et eksisterende AS, et ENK, eller et selskap under etablering. Danske Bank er heller ikke de tregeste. Det finnes eksempler på at folk har måttet ventet i månedsvis hos enkelte banker.

Dette bør du ha klart:

 1. Firmaattest
 2. Aksjeeierbok
 3. Siste års regnskap/næringsoppgave
 4. Selskapets skattemelding
Vanskelig å velge? Les en kortfattet vurdering av hver enkelt bank i avsnittene nedenfor.

BN Bank – Beste bank for småbedrifter

Prislistene til BN Bank og Sbanken er langt mer oversiktlige enn det du finner hos de fleste konkurrenter. Prisene er også merkbart lavere.

Vi mener at BN Bank er det beste alternativet for småbedrifter. For det første krever BN Bank både færre og lavere gebyrer enn nesten alle konkurrenter. For det andre er dette en av bankene som tar imot nye bedriftskunder med relativt åpne armer. Vanligvis går det raskt å få etablert kundeforholdet, også for selskap under etablering.

Kundeundersøkelsene for 2021 viser at bankens brukere er gjennomgående fornøyde.

Nordea Bedrift – Best blant storbankene?

Nordea Bedrift har mange kunder og stor pågang. Derfor kan det tidvis ta ganske lang tid å få opprettet bedriftskonto her.

Kundetilfredsheten er ikke like god som hos enkelte av de mindre aktørene. Nordea kommer likevel bedre ut enn blant andre DNB i de undersøkelsene vi har tittet på.

Danske Bank - Dessverre kjent for treg behandlingstid

Danske Bank er i ferd med å bli synonymt med lang behandlingstid og under middels kundeservice. Nettbankløsningen deres får også en del kritikk, og kan oppleves som tungvint og gammeldags. Regn med at det tar lang tid å få bedriftskonto her.

Sparebank1 Østlandet - Oppretter bedriftskonto raskt

Alle bankene som er tilsluttet Sparebank1-gruppen har en ganske grei løsning for å få etablert bedriftskonto for aksjeselskap under etablering.

Vær oppmerksom på at tilbudet deres “bank + regnskap” kan bli en ganske dyr løsning. Den rimeligste pakken inkluderer få funksjoner, og transaksjonskostnader kommer på toppen. Prisene til Sparebank1-gruppen er ellers omtrent midt på treet.

SR Bank - Et greit alternativ i sør

I praksis spiller det liten rolle hvilken av bankene som i Sparebank1-gruppen du velger. Bankløsningen og tiden det tar å få opprettet kundeforholdet er omtrent lik hos alle.

Lokal tilhørighet kan bety en del for kundeservicen. Bor du på Sørlandet kan SR Bank være et greit valg.

Sparebanken Vest - Foretrekker småbedrifter på Vestlandet

Det er enkelt å få opprettet et kundeforhold i denne banken, men det forutsetter at selskapet ditt opererer innenfor Sparebanken Vest sitt markedsområde.

Sparebanken Vest foretrekker at kundene har lokal tilhørighet. I praksis vil det si at en småbedrift som ikke holder til på Vestlandet bør finne seg en annen bank.

Handelsbanken - Proff men noe dyr bedriftsbank

Handelsbanken forbindes av mange som banken for børsnoterte selskap, men de gjør nok en god jobb for småbedrifter også. Imidlertid drives banken ganske desentralisert, og kundeopplevelsen vil kunne variere mye i forhold til hvilken avdeling du må forholde deg til.

Ikke like raskt å få opprettet kundeforholdet som hos flere konkurrenter. Prisene deres gjør Handelsbanken til en av de dyreste i vår sammenligning.

DNB Bedrift – Lite fornøyde kunder

DNB er landets soleklart største bank for bedrifter. Tilliten ser de ikke ut til å forvalte spesielt godt. Banken kommer dårlig ut i samtlige kundeundersøkelser vi har sett på.

Du må regne med det tar ganske lang tid å få etablert en bedriftskonto hos DNB. Som hos de andre store aktørene er det stor pågang av nye kunder hos denne banken.

Lunar Bedrift – kan passe for noen ENK

Lunar er en nordisk bank som nylig er lansert i Norge, og som vi har sett nærmere på i en egen artikkel. Banken er nettbasert, og skiller seg litt fra konkurrentene ved at du får et fordelsprogram som kunde hos Lunar. Fordelene er for det meste rabatter på diverse varer og tjenester som enkelte bedrifter kan behov for, samt reiseforsikring og hackerforsikring. Ellers er det Lunar kaller bedriftskonto, omtrent det samme som en privatkonto.

Vi har ikke tatt med Lunar i tabellen der vi sammenligner priser, fordi prisinformasjon på bankens hjemmeside er mangelfull.

Den åpenbare ulempen med Lunar er at som bedriftskunde må du betale en avgift på 149 kroner per måned (1 788 kroner per år). En av fordelene er at her kan små virksomheter skaffe seg bedriftskonto raskt, men det gjelder også en rekke andre banker vi har tittet nærmere på.

Oppstart & Etablering

Tips og triks om det å starte opp

Markedsføring, salg og vekst

Du må selge for å tjene penger

Regnskap & Rapportering

Før regnskap og myndighetsrapportering effektivt

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer