Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Selskap under stiftelse


Hva er et selskap under stiftelse?

Vi kaller det et selskap under stiftelse eller selskap under etablering når selskapet er stiftet, men det fortsatt ikke har fått tildelt et organisasjonsnummer fra Brønnøysundregistrene. Et ferdig etablert selskap har mottatt både organisasjonsnummer og firmaattest.

Slik skrives det dersom du får behov, for eksempel i en leiekontrakt:

 • Selskap under etablering: Kakebakeriet AS, Org.nr. UE
 • Ferdig etablert selskap: Kakebakeriet AS, Org.nr. 987654321

Slik etableres et aksjeselskap

 1. Du og eventuelle partnere avholder et stiftelsesmøte der selskapet stiftes, enten via Altinn eller for eksempel den gratis Snarveien til Luca Regnskap.
 2. Enhetsregisteret (en del av Brønnøysundregistrene) sender stiftelsesdokument og selskapets vedtekter til innboksen din i Altinn.
 3. Deretter etablerer du en bedriftskonto for selskapet i den banken du velger. Banken skal ha kopi av stiftelsesdokumentet og vedtektene.
 4. Aksjekapitalen på minimum 30 000 kroner settes inn på bedriftskontoen, og dette bekreftes av banken.
 5. Bekreftelsen skal legges ved når du til slutt registrerer selskapet i Foretaksregisteret (også en del av Brønnøysundregistrene).
 6. Foretaksregisteret sender organisasjonsnummer og firmaattest til din innboks i Altinn når registreringen er godkjent.

At selskapet er «under stiftelse» eller «under etablering» betyr altså i tidsrommet mellom punktene 2 og 6.

Hvor lenge er et selskap under stiftelse?

Selve stiftelsen av selskapet kan gjøres på kun noen få minutter. Som regel går det ikke mer enn en virkedag eller to før stiftelsesdokument og vedtekter er tilgjengelige i innboksen i Altinn.

Tiden derfra og til aksjeselskapet har fått tilsendt firmaattest og organisasjonsnummer kan variere veldig. Det avhenger i første omgang av hvor raskt du får etablert en bedriftskonto og satt inn aksjekapitalen. Dernest avhenger det av saksbehandlingstiden i Foretaksregisteret.

Foretaksregisteret bruker som regel mellom 5 og 20 dager på å behandle registreringen. Du kan sjekke behandlingstiden her.

Fakturering når selskapet er under stiftelse

En faktura som sendes fra et selskap skal vise organisasjonsnummer. Hvis firmaet er registrert i mva-registeret skal det også stå «mva» etter organisasjonsnummeret.

Dette får du ikke gjort så lenge selskapet er under stiftelse eller etablering, nettopp fordi du fortsatt mangler organisasjonsnummer. Sender du likevel en faktura for en vare, tjeneste eller utført arbeid, må mottakeren behandle fakturaen som om den kom fra en privatperson. Det betyr beregning og trekk av skatt pluss betaling av arbeidsgiveravgift.

Slik kan dette løses:

 1. Du ber kunden forskuddsbetale til en annen bankkonto.
 2. Faktura sendes deretter så snart organisasjonsnummeret er tildelt og mottatt.
 3. Deretter overfører du forhåndsbetalingen til selskapets bedriftskonto og registrerer salget i regnskapsprogrammet.

Som du ser er du i slike tilfeller avhengig av at kunden er velvillig. Alternativet er å få selskapet etablert raskest mulig, og deretter sende faktura.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer