Hjelp og kundeservice
Fant ingen treff på dette søket
Lønn

Diett etter statens satser


Når man har vært på reise så vil man kunne få kompensert utgiftene man har hatt fra arbeidsgiver. Det finnes to måter dette kan gjøres på. Enten så får man tilbake de faktiske utgiftene, da må man levere kvitteringer på utgiftene, eller så kan man få tilbake etter forhåndsavtalte satser. Denne artikkelen tar for seg hvordan du gjør det siste.

Hvilken sats skal man bruke?

I utgangspunktet kan man avtale seg til hvilke satser man ønsker mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. De mest brukte satsene er det som kalles statens satser for reise, som er det som staten gir sine egne arbeidstakere.

Selv om man kan avtale seg til hva man ønsker av satser, så er det fortsatt viktig å vite hvor mye av det man betaler som er skattefritt. Hvis det ikke hadde vært grenser for det så kunne man brukt dietter til å betale ut lønn uten skatt, og det er ikke myndighetene interessert i. Man skulle da tro at staten brukte sine egne reisesatser som utgangspunkt for hva som er skattefritt, men det gjør de ikke. I steden har de egne fradragssatser for dette som er lavere enn det som finnes i statens satser for reise.

Her er noen eksempler på satser fra 2023:

Satser Statens sats Fradragssats
Reiser over 12 timer med overnatting 872 507
Reiser over 12 timer uten overnatting 637 400

Merk, det er ikke 1-1 mellom statens satser og fradragssats, i eksempelet over har vi benyttet fradragssats for hotellovernatting med frokost.

Hvordan fører jeg dette?

Når du skal føre dette som lønn i Luca Regnskap må du legge inn det som er med og uten fradrag som to forskjellige linjer. F.eks. hvis du har avtalt 872 kroner i sats for en reise som varte et døgn og det var på et hotell med frokost må du legge inn

  • Kost ved overnatting - hotell - 1 x 637
  • Reise, kost (Skattepliktig) - 235 (fordi 872 - 637 = 235)

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer