Hvordan registrere utbetalinger med bankgebyr

I noen tilfeller kan banken trekke et gebyr som er relatert til en utgift du har, som for eksempel hvis de har trukket tilbake en betaling for deg og tatt et gebyr for dette. Da må du få registrert gebyret i regnskapet slik at utgiften blir oppgjort.

Denne veiledningen tar utgangspunkt i at det ligger en utgift (regning; faktura, kvittering) i grunn.

Trinn 1: Registrer utbetalingen på regningen

1. Gå til “Utgift” > “Regninger”
  2. Finn regningen det gjelder og klikk på redigeringspennen
  3. Klikk på “Registrer en ny betaling” og registrer alle utbetalinger gjort. Legg inn dato de ble trukket fra kontoen og nøyaktig beløp som ble trukket (beløp uten gebyr).

Nå vil du se at fakturaen ikke er oppgjort, siden banken trakk et gebyr og at det foreligger en liten differanse, som er gebyrbeløpet. Det løser vi med å registrere gebyret i manuelt bilag, og til slutt kobler alt sammen i leverandørreskontroen.

Trinn 2: Registrer gebyret i manuelt bilag

1. Gå til “Regnskap” > “Manuelt bilag”
  2. Legg inn en god beskrivelse og velg datoen gebyret ble trukket fra bankkontoen din
  3. Legg inn gebyrbeløpet på begge sider (debet og kredit)
  4. På debet (+) siden, velg konto 7770 Bank- og kortgebyr
  5. På kredit (-) siden, velg konto 2400:leverandørreskontroen
  6. Klikk “Opprett”

Trinn 3: Lukk reskontroen

Til slutt kan du lukke dette i reskontroen. Gå til “Utgift” > “Leverandører” og finn leverandøren det gjelder. Klikk på (…)-knappen og velg “Betalingsoversikt”. Huk av ved siden av regningen, alle betalingene knyttet til den og gebyret og lukk disse - alle disse skal nå gå i 0 og kan derfor lukkes mot hverandre.

Nå vil du se at regningen står som oppgjort og lenker til gebyr-journalen. Trenger du mer hjelp med hvordan du lukker poster mot hverandre, se gjerne vår hjelpeartikkel her

Hvis du ikke får lukket reskontroen, kan det hende at du må endre kredit og debet kontoene (kredit 7770, debet 2400) i det manuelle bilaget. Ta gjerne kontakt med oss i chatten ved spørsmål.