Starte AS med tingsinnskudd som aksjekapital: Når er det lurt?

Ben Fischer

Tar ca 5 minutter å lese

Aksjeloven åpner for at du kan bruke et tingsinnskudd som aksjekapital når du skal starte AS. Det vil si at aksjekapitalen består av eiendeler i stedet for rene penger.

Hva brukes som tingsinnskudd?

Typiske eksempler er eiendom, aksjer, kjøretøy, datautstyr og verktøy. Dette kan være gunstig for et etablert AS som vil utvide aksjekapitalen, eller et ENK som skal endres til AS. For de fleste som skal starte et nytt AS vil imidlertid tingsinnskudd være tungvint og dyrt.

Resten av artikkelen forklarer hvilke krav som stilles til tingsinnskudd, med tips og eksempler på når dette er en god eller dårlig løsning.

Krav når objekter skal brukes som tingsinnskudd

Et tingsinnskudd er juridisk sett det samme som et aksjeinnskudd. Vanligvis foretar vi innskuddene med penger, men vi kan også bruke et objekt.

I aksjeloven heter det at eiendeler som skal brukes som aksjeinnskudd må kunne balanseføres i henhold til regnskapsloven.

Enklere forklart betyr dette at:

  1. Tingsinnskuddet må ha reell verdi.
  2. Selskapet må ha et reelt behov for objektet.
  3. Objektet kan ikke ha pant på seg.

Du kan for eksempel ikke bruke en bil som innskudd hvis selskapet ikke har behov for kjøretøy til den daglige driften. Bilen kan heller ikke ha pant på seg. Hvis bilen ble lånefinansiert må lånet være ferdig nedbetalt.

Det kan være mulig å stille med såkalte immaterielle formuesverdier (goodwill, rettigheter, kunnskap), men dette er komplisert. Det stilles mye strengere juridiske krav enn til materielle eiendeler, og verdifastsettelse av alt immaterielt er vanskelig og tidkrevende.

Verdifastsettelse av tingsinnskudd

En [kvittering](/ordboken/kvittering) fra selgeren er som regel nok for å fastsette verdien på tingsinnskudd, så lenge objektet er relativt nytt.

Hvis objektet du vil bruke som tingsinnskudd er mindre enn tre måneder gammelt, blir verdifastsettelsen enkel. Verdien er da det du betalte for objektet. For å dokumentere verdien holder det med en gyldig kvittering fra selgeren.

Et eldre objekt er verre. Da må verdien attesteres av en profesjonell og relevant aktør.

Eksempler på relevant aktør:

  • Datautstyr – Butikk som selger samme type datautstyr.
  • Kjøretøy – Bilforhandler som selger samme type kjøretøy.
  • Eiendom – Autorisert takstmann.

Tingsinnskuddet må bekreftes av revisor

Det er kreves at du utarbeider en redegjørelse for innskuddet du skal bruke som aksjekapital.

Redegjørelsen må inneholde:

  1. Beskrivelse av objektet som brukes som innskudd (type objekt, tilstand, bilder).
  2. Dokumentasjon på hvordan verdien ble fastsatt (takst, kvittering).
  3. Bekreftelse på verdien av objektet.

Redegjørelsen og bekreftelsen av verdien må utarbeides av en autorisert revisor. Både stifteren av selskapet og revisoren skal også bekrefte at selskapet har mottatt aksjeinnskuddet, det vil si overtatt selve objektet.

Når aksjeinnskudd er rene penger kan dette bekreftes av banken, advokat, autorisert regnskapsfører eller revisor. Ved tingsinnskudd er det kun revisor som kan stå for bekreftelsen.

Starte nytt AS med tingsinnskudd

I de fleste tilfeller vil det være klønete å bruke eiendeler som aksjekapital når du starter et nytt AS. For det første må du betale for å få en verdifastsettelse dersom objektene det er snakk om er eldre enn tre måneder. For det andre må innskuddet bekreftes av revisor, noe som også koster penger.

Det nye aksjeselskapet ditt har i tillegg behov for kontanter i oppstarten. Du skal betale et gebyr på 5 570 kroner til Foretaksregisteret, og sannsynligvis må du investere i utstyr eller tjenester for å komme i gang.

Endre et ENK til AS med tingsinnskudd

Det er naturligvis også enklere å bruke penger som aksjekapital når du skal endre foretaksform fra ENK til AS. Du setter inn minimum 30 000 kroner på bedriftskontoen, og så er du ferdig med saken.

Samtidig er det slik at mange som driver ENK faktisk eier driftsutstyr og kjøretøy som brukes i virksomheten. Da kan det være gunstig å inkludere eiendelene i selskapets aksjekapital. Det er heller ingenting i veien for at aksjekapitalen består av både penger og tingsinnskudd.

Kapitalutvidelse med tingsinnskudd

For småbedrifter er eiendeler som aksjekapital ofte aktuelt når to kloke hoder skal slå seg sammen.

Tenk deg følgende:

  • Du er god på data og eier et aksjeselskap som selger sokker i egen nettbutikk.
  • Vennen din er ikke datakyndig, men har en fysisk butikk som selger undertøy.
  • Dere vil begge utvide virksomhetene, og bestemmer dere for et kompaniskap.
  • Løsningen er å utvide salget på nett: Nå skal dere selge undertøy og sokker sammen.

En mulig løsning er at vennen din kjøper seg inn i aksjeselskapet som eies av deg, i stedet for at dere starter et nytt selskap. Nettbutikken er allerede klar, og alt dere trenger gjøre er å utvide utvalget. Da kan aksjene til vennen din betales med varelageret av undertøy.

Verdien av varelageret fastsettes og bekreftes av revisor, og dere blir enige om hvor stor eierandel dette skal utgjøre. Aksjeinnskuddet kan selvsagt bestå av både objekter og penger hvis dere mener dette er mest hensiktsmessig.

Konklusjon og oppsummering

  • Du bør helst bruke penger til aksjekapital når du skal starte nytt AS. Tingsinnskudd blir dyrere og mer tungvint, i tillegg til at du trenger litt kontanter til å etablere deg. Husk at minstekravet til aksjekapital er ikke mer enn 30 000 kroner.
  • Hvis du skal endre foretaksform fra ENK til AS kan det være gunstig å bruke eiendeler selskapet er avhengig av som hele eller deler av aksjekapitalen. Husk imidlertid at objektene bør ha relativt høy verdi. Å bruke for eksempel billige kontormøbler som aksjeinnskudd vil kunne koste mer enn det smaker.
  • Tingsinnskudd som kapitalforhøyelse er vanlig, og ofte en kurant løsning når et selskap skal ha nye medeiere.

Oppstart & Etablering

Tips og triks om det å starte opp

Markedsføring, salg og vekst

Du må selge for å tjene penger

Regnskap & Rapportering

Før regnskap og myndighetsrapportering effektivt

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer