Slik endrer du fra ENK til AS

Ben Fischer

Tar ca 4 minutter å lese

Har du et ENK og vil starte AS? Det er ikke uvanlig at gründere endrer fra enkeltpersonforetak til aksjeselskap. Eksempelvis kan det være fordi du vil hente inn investorer, ha medeiere, eller for å få bedre sosiale rettigheter.

Start med å lese argumenter for og mot det å omdanne et enkeltpersonforetak. Deretter forklarer vi hva du må gjøre hvis du bestemmer deg for å endre foretaksform.

Grunner til å omdanne ENK til AS

Her er de viktigste argumentene for å drive som aksjeselskap.

  • Tar virksomheten din høy risiko? I et ENK er du personlig ansvarlig for virksomhetens gjeld, forpliktelser og eventuelle erstatningskrav. I et AS ligger dette ansvaret i selskapet, og ansvaret begrenses til selskapets aksjeinnskudd.
  • Har du større overskudd enn du bruker? I et AS kan du utsette beskatning av overskudd. Overskuddet kan investeres eller brukes til å utvikle virksomheten. I et ENK må du skatte av overskuddet fortløpende.
  • Vil du drive sammen med noen andre? Et ENK kan kun eies av én person, mens i et AS er alle aksjonærer medeiere.
  • Skal noen overta driften? Hvis foretaket ditt skal for eksempel arves bør du først endre til AS.
  • Trenger du hjelp til å vokse? Hvis virksomheten skal vokse vil du kanskje ha behov for hjelp fra investorer, og det får du neppe med et ENK. Et AS er mye mer investorvennlig.
  • Ønsker du deg mer tillit? Et AS kan virke mer seriøst enn et ENK overfor kunder, forretningspartnere og leverandører.
  • Vil du ha bedre sosiale rettigheter? I et AS kan du være ansatt, og får da alle rettigheter som arbeidstaker.
Husk at et AS kan ikke tape mer enn aksjekapitalen. I et ENK blir du ansvarlig for all gjeld, selv etter en eventuell personlig konkurs.

Grunner til å fortsette som ENK

Det er utvilsomt mindre pes med papirarbeid og formelle krav når du driver et ENK. Samtidig er dette litt risikabelt fordi du kan miste oversikt over økonomien i virksomheten.

Tenk også igjennom fordelene med ENK før du tar en avgjørelse.

  • Foretrekker du mindre papirarbeid? Et ENK har ikke plikt til å levere årsregnskap og færre formelle krav enn et AS. Hvis omsetningen er lavere enn 50 000 kroner i året slipper du bokføringsplikt og næringsoppgave. De fleste ENK slipper revisjonsplikt, mens de fleste AS har revisjonsplikt.
  • Har du aversjon mot administrative utgifter? Du slipper enkelte utgifter med et ENK, for eksempel betaling av revisor. De fleste ENK trenger heller ikke egen regnskapsfører.
  • Liker du fleksibilitet? Alle som driver alene slipper å forholde seg til styre eller øvrige eiere. I et ENK er det som regel kortere vei fra idé til handling.
  • Vil du være mer diskret om økonomien din? Resultatet i et ENK er ikke offentlig tilgjengelig slik som i et AS.

To måter å endre fra ENK til AS

De fleste velger faktisk å beholde enkeltpersonforetaket, og i stedet starte et nytt AS. Driften flyttes bare over til det nye selskapet, mens enkeltpersonforetaket blir lagt ned på et senere tidspunkt. En av fordelene med dette er at du ikke trenger bruke penger på revisor. Det er også litt enklere å starte nytt AS enn å omdanne fra en annen foretaksform.

Alternativet er å endre organisasjonsform i Brønnøysundregistrene.

I praksis foregår dette slik:

  1. Du stifter et nytt AS.
  2. I stiftelsesdokumentet oppgir du at aksjeselskapet er en omdannelse av det spesifikke enkeltpersonforetaket ditt.
  3. Aksjekapitalen kan være verdiene fra enkeltpersonforetaket, såkalt tingsinnskudd, rene penger, eller en kombinasjon av begge. Minstekravet til aksjekapital er 30 000 kroner (eller tingsinnskudd med tilsvarende verdi).
  4. Du plikter å overføre all aktivitet, driftsmidler og eventuelle forpliktelser til det nye selskapet.
  5. Ved omdanning må selskapets såkalte åpningsbalanse dokumenteres. Denne viser virksomhetens egenkapital, gjeld og eiendeler.
  6. En revisor må lage en redegjørelse, samt gi en erklæring om at selskapets utarbeidet er laget i henhold til regnskapsloven.

I korte trekk er det ikke noe poeng å omdanne foretaket til et AS dersom du ikke skal ta med noen verdier inn i det nye selskapet.

Husk at det nye aksjeselskapet ditt får et eget organisasjonsnummer.

Du kan omdanne et ENK til AS skattefritt

Hvis omdannelsen skjer mellom 1. januar og 30. juni (første halvdel av året) vil det nye selskapet kunne omdannes skattefritt. Da slipper du at de verdiene du overfører til det nye selskapet blir realisasjonsbeskattet. Husk at dette kan bli en komplisert prosess, og du bør vurdere å be en regnskapsfører om hjelp til denne biten. Les også mer om temaet her.

Krav for å omdanne skattefritt er blant annet:

  • Etter omdannelsen må den som eier enkeltpersonforetaket eie 100% av aksjene i det nye aksjeselskapet.
  • Alle eiendeler i enkeltpersonforetaket må overføres til det nye aksjeselskapet
Jo tidligere på året du foretar omdanningen desto enklere blir det å gjennomføre. Du har akkumulert færre bilag i januar enn i juni!

Hva med regnskapet?

Enkeltpersonforetaket ditt må ha et ajourført regnskap når du skal omdanne til AS. Det skal også skilles mellom regnskapet til ditt gamle ENK og regnskapet til ditt nye AS.

Hvis du bruker Luca Regnskap kan du også spørre regnskapsfører om hjelp inne i løsningen. Du kan enkelt styre begge regnskapene fra den samme innloggingen.

Oppstart & Etablering

Tips og triks om det å starte opp

Markedsføring, salg og vekst

Du må selge for å tjene penger

Regnskap & Rapportering

Før regnskap og myndighetsrapportering effektivt

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer