Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Fradragsføre


Hva er å fradragsføre?

Å fradragsføre er når du krever et fradrag på skatten. For eksempel fradragsfører du deler av rentekostnadene dine på boliglånet når du fyller ut skattemeldingen. Fradraget gir deg reduksjon i skattbar inntekt, og dermed betaler du mindre skatt.

Fradrag for bedrifter

Bedrifter kan som regel fradragsføre alle utgifter som har med driften å gjøre, for eksempel råvarer til produksjon, datautstyr, telefonutgifter, lønn til ansatte og så videre. Utgiftene til driften reduserer overskuddet som bedriften må skatte av. Vi bruker begrepet fradragsberettiget om noe som kan fradragsføres.

Eksempel hvis livnærer deg som gitarlærer:

  • Du kjøper gitarstrenger til elevene for 2 000 kroner
  • Elevene betaler deg tilsammen 5 000 kroner for undervisningen
  • Overskuddet for dette er 5 000 - 2 000 = 3 000 kroner
  • Skattbart overskudd for gitarlærervirksomheten din er dermed 3 000 kroner

Les mer her om skattefradragene for aksjeselskap, og her om skattefradragene for enkeltpersonforetak.

Du må dokumentere utgiftene og fradragene

Nesten alt av fradrag skal dokumenteres med gyldig salgsdokument. Det vil si bilag som kvitteringer, utbetalinger fra konto, og så videre. Det finnes noen få unntak, for eksempel betaling av parkering på en reiseregning, men omtrent alt annet krever dokumentasjon.

Fradrag også på mva

Hvis bedriften din er mva-registrert, krever du inn merverdiavgift på vegne av staten når du fakturerer kundene dine. Samtidig skal du fradragsføre mva som er ilagt bedriftens egne innkjøp, så lenge varen eller tjenesten du kjøpte brukes av bedriften. Her også gjelder kravet til dokumentasjon. Uten dokumentasjon, intet fradrag, og bedriften taper penger.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer