Starte AS via bank - Hva er egentlig tilbudet?

Ben Fischer

Tar ca 5 minutter å lese

De fleste banker tilbyr en eller annen form for hjelp når du skal starte AS, for eksempel tjenesten «Oppstartslosen» fra DNB. Slike rådgivningstjenester er i seg selv nyttige, men ikke bind deg til en spesifikk bank før du har sjekket vilkårene, prisene og servicenivået. Her kan du lese hvorfor.

Kortversjonen – dette bør du vurdere når du skal starte AS:

Hjelp til å starte aksjeselskap – Stift selskapet selv eller bruk en gratis generator.

Velge bedriftsbank – Ta gjerne imot råd og tips fra bankene, men sett deg inn i hvilke av de som billigst og som gir best service før du velger.

Pakkeløsning [bedriftskonto](/ordboken/bedriftskonto) og regnskapsprogram – Ikke bind deg til et regnskapsprogram fra banken uten å ha testet først.

Hvorfor tilbyr DNB og de andre bankene hjelp til å starte AS?

Svaret gir seg selv – bankene vil tiltrekke seg nye kunder. De tjener tross alt til livets opphold på bankproduktene sine. Velger du deres oppstartshjelp, er det også høy sannsynlighet for at du blir kunde i banken. Noen av bankene tjener også penger på regnskapsprogram som tilbys i kombinasjon med bedriftskonto.

Alle tilbudene er slettes ikke like bra. Det er store forskjeller i pris, brukervennlighet og service blant bankene, og de samme ankepunktene kan brukes om regnskapsløsningene deres.

Du må starte aksjeselskapet selv

DNB, Nordea, Sparebank1-gruppen og alle de andre kan ikke starte et aksjeselskap på dine vegne. De gir kun generelle råd og tips om starten og driften av selskapet. Selve stiftelsen og registreringen må du gjøre selv.

Slik foregår prosessen med å starte aksjeselskap:

  1. Stiftelse av selskapet
  2. Etablere bankkonto for selskapet
  3. Registrere selskapet i Foretaksregisteret (en del av Brønnøysundregistrene)

Så snart stiftelsesdokumentet er på plass kan du velge bank og opprette bedriftskonto, noe som ikke alltid like lett. Enkelte banker bruker uker og måneder på etableringen, mens andre bruker én dag.

Når kontoen er etablert og innskutt aksjekapital bekreftet av banken må selskapet registreres i Foretaksregisteret. Deretter får du tilsendt organisasjonsnummer, og da er du klar til å gå i gang med driften.

Les vår guide om hvordan du etablerer aksjeselskapet raskt og enkelt.

Et av verktøyene vi har utviklet er Snarveien - en gratistjeneste som effektiviserer jobben med å starte aksjeselskap. Du oppretter stiftelsesdokumentet på noen få minutter, og får hjelp til å fylle ut registreringsskjemaet som skal sendes til Brønnøysundregistrene.

Valg av bank

Feil valg av bank kan bety flere tusen kroner per år i økte kostnader. På bloggen vår finner du sammenligninger av de mest populære bedriftsbankene. Les disse før du velger, så slipper du sure overraskelser i etterkant.

Du kan lese lenger ned i artikkelen tre eksempler på hva bankene konkret tilbyr når du skal starte ny bedrift. Tilbudene er representative for tilsvarende tjenester hos de fleste andre banker.

Det som er viktig for småbedrifter ved valg av bank er som regel dette:

  • Prisen på gebyrene for bankens tjenester
  • Hvor raskt bedriftskontoen kan bli etablert
  • Brukervennlighet i bankens nettbankløsning
  • Servicenivået i banken

Vi utførte nylig en sammenligning av landets 9 største banker som aktivt forsøker å tiltrekke seg nye bedriftskunder. Resultatene var svært sprikende.

Sjekk prisnivå og service hos banken før du bestemmer deg. Landets dyreste bedriftskontoer koster 4-5 ganger mer enn landets billigste.

Dersom du vil ha bedriftskonto + regnskapsprogram

Å velge feil regnskapsprogram kan bli minst like ergerlig og dyrt som det å velge feil bank. Det du må være oppmerksom på er at løsningene som tilbys gjennom bankene ikke er deres egne, men en versjon av et regnskapssystem fra en eller annen leverandør.

Noen er kjekke og greie for småbedrifter som skal føre hele eller deler av regnskapet selv. Andre mangler brukervennlighet, krever oppgradering til dyrere versjoner hvis du vil ha bedre funksjonalitet, eller tar betalt for transaksjoner som er gratis i andre systemer.

Et annet viktig moment du bør være oppmerksom på er prisene for å få integrert regnskapsprogrammet med bedriftskontoen. Dette koster ganske mye i mange av bankene. Før du bestemmer deg bør du sjekke hvordan du kan få billigere og bedre bankintegrasjon som ikke er avhengig av bankens egen tjeneste.

Hvis du vil unngå prisoverraskelser og et regnskapsprogram som ikke passer dine behov – sammenlign løsningene og test alltid programmet før du bestemmer deg.

Starte AS via DNB

Hjelp til å starte AS hos DNB betyr egentlig at de tilbyr en prat med en rådgiver. Dette kaller de «Oppstartslos», hvor rådgiveren hjelper deg med slikt som budsjettering og planlegging.

Hensikten med DNB sin oppstartslos er nok primært å få virksomheten din som kunde i banken. Der tilbys du sannsynligvis både konto og regnskapsprogram, forskjellige integreringer, og hva nå enn ellers du eller banken mener bedriften din trenger.

Starte AS via Sparebank1

Sparebank1-gruppen har en lignende løsning for de som skal starte AS som DNB har. Du kan booke en samtale med en bedriftsrådgiver og få tips og råd etablering av bedriften din.

Som hos omtrent alle andre landsdekkende banker finner du en god del nyttige ressurser og artikler om oppstart av bedrifter hos Sparebank1.

Sparebanken Vest

Sparebanken Vest tar hjelp til å starte AS litt lenger enn blant andre DNB og Sparebank1. I tillegg til å få en guide til hvordan du stifter selskapet i Altinn, lenker SPV til en generator som gjør registreringen og stiftelsen enklere. Denne tjenesten kommer fra en av bankens samarbeidspartnere. Formålet til SPV er nok det samme som alle andre banker – de vil tiltrekke seg bedriftskunder som velger deres bank og tilknyttede regnskapsløsning.

Oppstart & Etablering

Tips og triks om det å starte opp

Markedsføring, salg og vekst

Du må selge for å tjene penger

Regnskap & Rapportering

Før regnskap og myndighetsrapportering effektivt

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer