Kontantbetalinger

Hvis kunden din har betalt kontant, går denne hjelpeartikkelen gjennom hvordan du kan føre det i regnskapssystemet. Veiledningen her er ment for deg som er har et kontantsalg en gang i blant.

Før du registrerer den kontante innbetalingen, skal du vanligvis opprette et salgsdokument på dette. I vårt system vil det som regel være at du har laget en faktura.

Steg 1: Registrer at du har mottatt pengene

1. Gå til Regnskap > Manuelt bilag
  2. Legg inn en god beskrivelse og velg datoen du mottok betalingen
  3. Legg inn konto 1900 Kontanter, NOK på debet(+)-siden. Legg inn konto 1500:kunden din på kredit(-)-siden.
  4. Fyll inn beløpet på begge sider
  5. Klikk Opprett bilag

Steg 2: Koble betalingen mot fakturaen

Har du en faktura som tilhører denne betalingen, kan du koble de sammen i betalingsoversikten til kunden. Les mer om hvordan du gjør dette her.

Steg 3: Sett kontantene inn på bedriftskontoen

Ofte setter man inn kontantene på driftskontoen i samme måned som salget skjedde. Dette må registreres inn i regnskapet slik at bankavstemmingen blir riktig.

1. Gå til Regnskap > Manuelt bilag
  2. Legg inn en god beskrivelse og velg datoen pengene ble satt inn på bankkontoen din
  3. Legg inn konto 1920:bankkontoen din på debet(+)-siden. Legg inn konto 1900 Kontanter, NOK på kredit(-)-siden.
  4. Fyll inn beløpet på begge sider
  5. Klikk Opprett bilag

Merk at her burde du også legge ved så god dokumentasjon som mulig som vedlegg (bilag) og ha mest mulig dokumentasjon på det som har skjedd. En kvittering på innskuddet i tillegg til dokumentasjon på månedsoppgjør bør legges ved. Du kan finne diverse maler på månedsoppgjør gjennom et søk på internettet (f.eks. kan det lages i et excel-format). Det anbefales også å snakke med en regnskapsfører hvis du er usikker på hvilke regler som gjelder for deg her.