Øredifferanser (Øreavrunding)

Øredifferanser er beløp som er så små (for eksempel 0,01 kroner) som gjør at du får et lite avvik. Vanligvis er ikke dette penger du faktisk vil kreve inn fra en kunde eller betale til en leverandør. Da kan disse bokføres som øredifferanser.

Øredifferanse kan oppstå på grunn av øreavrunding eller fordi det ved en feil ble betalt litt for lite eller litt for mye.

Registrer øredifferanse

1. Gå til “Regnskap” > “Manuelt bilag”
  2. Legg inn en god beskrivelse (f.eks. Øredifferanser - Mai 2021)
  3. Velg datoen øredifferansen gjelder for - ofte samme dato som betalingen skjedde.
  4. Velg konto 1920:bankkontoen og 7740 Øredifferanser
  5. Legg inn beløpet differansen er på, både på kredit- og debet siden
  6. Klikk “Opprett journal”

Er du usikker på hvilken side - kredit eller debet - du skal bokføre mot i ditt tilfelle? Da kan du ta en titt på eksemplene nedenfor.

Eksempel - Kunden har betalt for lite

Du har sendt en faktura på 371,25. Kunden din betaler bare 371,00 (altså 0,25 for lite) og du får en differanse på 0,25. Da skal dette føres som vist i skjermbildet.

Eksempel - Kunden har betalt for mye

Du har sendt en faktura på 371,25. Kunden din betaler 371,50 (altså 0,25 for mye) og du får en differanse på 0,25. Da skal dette føres som vist i skjermbildet.