Oversikt over vedlegg til skattemeldingen: Forklaring for ENK og AS

Ben Fischer

Tar ca 6 minutter å lese

Vanskelig å vite hvilke vedlegg til skattemeldingen du må levere? I så fall ikke så rart – det finnes tross alt cirka 60 såkalte RF-skjema som kan være aktuelle. Ingen grunn til å grave seg ned, for her har du oversikten over hva ditt AS eller ENK må forholde seg til!

Husk at skattemeldingen for både privatpersoner og næringsdrivende er 31. mai hvert år. Søk om utsettelse i god tid i forveien hvis du trenger dette.

Hjelp til å levere skattemelding og årsregnskap

I Luca Regnskap kan du legge til en modul som hjelper deg med årsavslutningen, det vil si skattemelding og næringsoppgave eller næringsspesifikasjon. Hvis du driver AS må du i tillegg utarbeide et årsregnskap, noe Luca også hjelper deg med.

Usikker på hva [årsregnskap](/ordboken/arsregnskap) er? Videoen gir en enkel forklaring!

Skattemelding for næringsdrivende

Skattemeldingen for næringsdrivende er modernisert og forenklet fra og med inntektsåret 2021. Denne skal alle som har bokføringsplikt sende inn, det vil si alle AS og de fleste ENK.

Meldingen finnes i to versjoner – én for selskap og én for enkeltpersonforetak.

I Luca Regnskap er skjemaet for lengst implementert, og du får hjelp av systemet til utfyllingen.

AS plikter å levere fra et regnskapsprogram eller årsoppgjørsprogram, mens de fleste ENK kan velge manuell innlevering dersom de ønsker.

Har du et ENK med enkle skatteforhold, og brukte å levere det som heter Næringsrapport skatt? Det skjemaet utgikk fra og med inntektsåret 2020. I stedet skal du levere skjemaet Skattemelding for næringsdrivende.

Dette må du ha klart til skattemeldingen

I Luca Regnskap får du hjelp til å avslutte regnskapet og deretter levere skattemeldingen og eventuelle vedlegg.

For å kunne fylle ut skattemeldingen og tilleggsskjemaene må du ha tilgjengelig all relevant informasjon. Regnskapet for fjoråret må være avsluttet, og du må kanskje ha klart oversikter og årsoppgaver fra diverse tredjeparter.

Oversikter og oppgaver som er aktuelle:

  • Årsoppgave fra banker og finansinstitusjoner.
  • Oversikt over beholdning og transaksjoner fra meglere dersom selskapet ditt har handlet verdipapirer.
  • Aksjeoppgave dersom du eier aksjer i andre selskap (RF-1088).
  • Avstemmingsinformasjon fra A-ordningen dersom selskapet betaler lønn (skjema A7).
  • Deltakeroppgave fra ANS eller NOKUS hvis du eier andeler i denne typen selskap (RF-1221).
  • Skatteavregningen fra forrige inntektsår.

Næringsoppgaver som vedlegg til skattemeldingen

Oversikten nedenfor forklarer de ulike næringsoppgavene som kan være aktuelle for ditt foretak. I avsnittene etter oversikten kan du se spesifikt hvilke tilleggsskjema du skal sende inn, alt ettersom om du driver ENK eller AS.

  • Næringsrapport skatt: Utgår fra og med inntektsåret 2020. Ble brukt av ENK med enkle skatteforhold. De som leverte dette før skal i stedet levere Skattemelding for næringsdrivende.
  • Næringsoppgave 1: Gjelder kun selvstendig næringsdrivende (ENK) som ikke har regnskapsplikt. Utgår fra og med inntektsåret 2021, og er erstattet av Næringsspesifikasjon.
  • Næringsoppgave 2: Skal brukes av regnskapspliktige foretak, det vil si alle AS, samt ENK med høye verdier eller mange ansatte. Oppgaven skal også brukes av foretak som fører regnskapet etter IFRS, og da sammen med tilleggskjemaet RF-1269.
  • Næringsoppgave 5: Kan brukes av ENK og ANS som har begrenset regnskapsplikt, og som derav utarbeider årsregnskap. De fleste velger i stedet å levere Næringsoppgave 2.
  • Næringsoppgave for billedkunstnere: Skal leveres av billedkunstnere som ikke har regnskapsplikt. Hvis du er billedkunstner og har regnskapsplikt, leverer du Næringsoppgave 2.
  • Næringsspesifikasjon: På sikt skal alle næringsdrivende levere dette skjemaet sammen med skattemeldingen. Per inntektsår 2021 gjelder dette de aller fleste ENK. For AS og andre typer selskap vil endringene skje i 2023 og 2024.
Har du et ENK som anses som hobbyvirksomhet? Dette gjelder de fleste som omsetter for mindre enn 50 000 kroner per år. I så fall er det kun din personlige skattemelding som skal leveres.

Skattemelding og vedlegg hvis du driver ENK

Fra og med inntektsåret 2021, det vil si skattemeldingen som leveres innen 31. mai 2022, er skattemeldingen for både ENK og AS blitt forenklet. I tillegg skal alle de gamle RF-skjemaene fases ut. For ENK er dette allerede trådt i kraft, og foretaket skal i stedet levere en såkalt næringsspesifikasjon sammen med skattemeldingen.

Skatteetaten anbefaler at du leverer skattemeldingen fra et regnskapssystem. Dette gjør jobben mye enklere for deg. Samtidig kan Skatteetaten validere opplysningene før du sender inn. Sjansene for at du må foreta rettinger i etterkant blir minimale.

Alternativet er å levere skattemelding og næringsspesifikasjon manuelt via skatteetaten.no.

Det gjør du slik:

  1. Du får varsel fra Skatteetaten når skattemeldingen din er klar.
  2. Logg inn på skatteetaten.no (levering via Altinn utgår).
  3. Legg inn næringsopplysninger i næringsspesifikasjonen – du får instrukser underveis.
  4. Sjekk at opplysningene i skattemeldingen stemmer.
  5. Kontroller alt og send inn.

Husk å skille mellom opplysninger som har med deg personlig å gjøre, og opplysninger om tilhører næringsvirksomheten. Den vanligste blemmen er at enkelte opplysninger føres dobbelt.

Skattemelding og vedlegg hvis du driver ENK med regnskapsplikt

Et ENK er regnskapspliktig dersom foretaket har eiendeler med samlet verdi over 20 millioner kroner, eller har ansatte som utgjør mer enn 20 årsverk. Regnskapspliktige foretak må levere skattemeldingen fra et regnskapssystem eller årsoppgjørssystem.

Hvis dette gjelder ditt enkeltpersonforetak skal du for inntektsåret 2021 levere følgende:

Næringsspesifikasjon vil senere erstatte næringsoppgaven og de andre vedleggsskjemaene også for ENK med regnskapsplikt og alle AS. Disse endringene foretas gradvis frem til 2024.

Vedlegg til skattemeldingen hvis du driver AS

Alle aksjeselskap er regnskapspliktige og må derfor levere skattemeldingen fra et regnskapsprogram eller årsoppgjørsprogram.

Som vedlegg til Skattemelding for næringsdrivende er disse de mest aktuelle tilleggsskjemaene:

  • RF-1022: Har du lønns- og pensjonskostnader, eller utbetalt andre opplysningspliktige ytelser? Da må du fylle ut RF-1022. NB! Gjelder kun dersom foretaket samtidig er bokføringspliktig.
  • RF-1052: Skjemaet skal brukes til avstemming av egenkapital av alle AS og andre foretak som leverer Næringsoppgave 2.
  • RF-1084: Krever du fradrag for avskriving på driftsmidler? Da må du fylle ut RF-1084.
  • RF-1098: Skjemaet må leveres av foretak som eier næringseiendom ved utgangen av inntektsåret, og der eiendommen er enten brukt av skatteyteren (selskapet) selv, eller leid ut.
  • RF-1125: Skjemaet brukes når du skal kreve fradrag for egne eller leasede biler eller andre kjøretøy med plass til inntil 15 passasjerer. Gjelder også for lastebiler med totalvekt under 7500 kilo.
  • RF-1206: Relevant hvis du har et holdingselskap! Skjemaet skal leveres av alle selskap som har mottatt eller avgitt konsernbidrag i løpet av inntektsåret.
  • RF-1217: Bruk skjemaet dersom du utarbeider årsregnskap, og du har poster i balansen som viser forskjeller mellom de regnskapsmessige og skattemessige verdiene.
  • RF-1219: Skjemaet brukes dersom du fører gevinst- og tapskonto etter salg av driftsmidler og lignende.
  • RF-1359: Har selskapet skattepliktig gevinst, fradragsberettiget tap, eller mottatt utbytte på aksjer eller andre finansielle produkter? Da må du levere dette skjemaet også.

Totalt finnes det omtrent 60 av disse tilleggsskjemaene, men dette er altså de som er mest aktuelle. Du finner en fullstendig oversikt over vedleggsskjemaene her.

Oppstart & Etablering

Tips og triks om det å starte opp

Markedsføring, salg og vekst

Du må selge for å tjene penger

Regnskap & Rapportering

Før regnskap og myndighetsrapportering effektivt

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer